Edukacija o minsko-eksplozivnim sredstvima

Slika PU_KA/PU_info/2018/Edukacija_o_minsko_eksplozivnim_sredstvima/naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

Akcija Manje oružja, manje tragedija je preventivna akcija koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima. Cilj akcije je prikupljanje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje proizlaze iz uporabe minsko-eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja. 

Kako bi građanima, a osobito najmlađima podignuli razinu svijesti o spomenutim opasnostima, u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje u mjesecu listopadu održano je pet edukacija u školama koje se nalaze na području čija općina je evidentirana kao minsko sumnjivo područje. Edukacija je održana za učenike u osnovnim školama Cetingrad, Josipdol te područnim školama Tounj, Oštarije i Saborsko, a edukacijom je obuhvaćeno 269 učenika. 

Učenici su upoznati s područjem koje je minsko sumnjivo u našoj županiji, naročito u njihovoj blizini, sa značenjem i ozbiljnošću znaka MINE, kao i s pravilnim postupanjem u slučaju nailaska na minsko-eksplozivno sredstvo ili vatreno oružje uz uputu da ne diraju nepoznate predmete na koje naiđu. 

Ukazano im je da su minsko-eksploziva sredstva sve vrste bombi, mina, granata i drugih naprava opremljenih s eksplozivnom tvari ili detonatorom kod kojih pod pogodnim vanjskim ili unutarnjim djelovanjem (težina, udar, potez, trenje, kemijska reakcija, električna energija i sl.) dolazi do oslobađanja energije i njihovog rasprskavanja. 
 



Pisane vijesti