Dovršeno višemjesečno kriminalističko istraživanje u vezi krijumčarenja nezakonitih migranata

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policija_natpis.jpg

Dvojicu muškaraca se sumnjiči da su zajedno ili pojedinačno, u pet različitih slučajeva angažirali druge osobe, ukupno njih šest, za prijevoz nezakonitih migranata na području PU karlovačke tijekom listopada 2023. godine i siječnja 2024. godine

Foto: ilustracija

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave karlovačke u suradnji s policijskim službenicima Službe organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a te uz intenzivnu međunarodnu policijsku suradnju s Europolom i nadležnim policijskim tijelima Bosne i Hercegovine dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje.

Zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli su Posebno izvješće protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine, starosti 27 i 43 godine.

Muškarce se sumnjiči da su zajedno ili pojedinačno, u pet različitih slučajeva angažirali druge osobe, ukupno njih šest, za prijevoz nezakonitih migranata na području PU karlovačke tijekom listopada 2023. godine i siječnja 2024. godine.

U dva slučaja su te osobe nezakonito pješice iz Bosne i Hercegovine ušle na teritorij Republike Hrvatske i prevele nezakonite migrante, nakon čega su ih preuzeli u vozila i nastavili kretanje prema unutrašnjosti Republike Hrvatske.

U druga dva slučaja su te osobe nezakonito vozilom, u kojem su se nalazili nezakoniti migranti, iz Bosne i Hercegovine prešle državnu granicu i ušle u Republiku Hrvatsku i nastavili kretanje prema unutrašnjosti.

U jednom slučaju je nepoznati vodič pješice nezakonito preko državne granice preveo nezakonite migrante, nakon čega su ušli u vozilo u koje su se nalazili vozač i suvozačica.

U svim ovim događajima, vozači i suvozačica su zatečeni i spriječeni po policijskim službenicima u daljnjem prijevozu stranih državljana. Protiv njih su još ranije podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

S obzirom na to da su osumnjičeni muškarci, državljani Bosne i Hercegovine, nedostupni nadležnim tijelima Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon