Savjeti i upozorenja vozačima koji kreću na godišnje odmore

Slika PU_KA/PU_info/2011/Savjeti_godisnji_odmori/1.jpg

Iz godine u godinu, upravo u danima koji slijede - u mjesecu srpnju, kolovozu i rujnu, zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Kako se većina tih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti. Aktivnosti se poduzimaju na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvećuje se autocestama i važnijim državnim cestama.

Foto: MUP

Iz godine u godinu, upravo u danima koji slijede - u mjesecu srpnju, kolovozu i rujnu, zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Kako se većina tih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti. Aktivnosti se poduzimaju na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvećuje se autocestama i važnijim državnim cestama.

U provođenje ovih aktivnosti uključen je maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planira se tako da se osigura njihova vidljiva nazočnost na cestama. Drugim riječima, policijski se službenici raspoređuju na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet. Jednako tako, maksimalno se stavljaju u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge). Posebno napominjemo da policijski službenici dosljedno poduzimaju represivne mjere prema vozačima koji grubo krše prometne propise (vožnja nepropisnom brzinom, vožnja prometnim trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, nepropisno pretjecanje, slalom vožnja i sl.). U cilju postizanja optimalno moguće protočnosti cestovnog prometa, kontinuirano, a poglavito u dane vikenda, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavlja se i fizičko upravljanje prometom.

U vrijeme kada se očekuju najveće poteškoće u odvijanju prometa (petak - popodne, subota - ujutro i nedjelja - popodne), za nadzor i upravljanje prometom koristi se i helikopter, pa se iz zraka koordinira rad policijskih službenika na terenu.

Zbog nadolazećih prometnih gužvi i ljetne opuštenosti, apeliramo na vozače da se bezrezervno pridržavaju prometnih propisa, te posebno upozoravamo:

  • prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.)
  • prije putovanja se pravovremeno informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama
  • na putovanje krećite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena
  • izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak - popodne i subotu - ujutro)

 

Osim toga, podsjećamo vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:

  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put)
  • poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom)
  • poštujte ograničenja dana promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama
  • prilikom vožnje autocestom, krećite se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje
  • na autocesti ne zaustavljajte niti parkirajte motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene
  • prilikom vožnje autocestom ne prelazite vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretječite prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držite potreban razmak, ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvodite bilo koju drugu radnju kojom ugrožavate ili dovodite u opasnost druge sudionike u prometu
  • pridržavajte se naredbi policijskih službenika
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
  • prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila
  • koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu
  • koristite zaštitnu kacigu
  • pobrinite se za adekvatan smještaja djece u vozilu
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
  • u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, zaustavite se, osvježite i odmorite

 

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske želi Vam sigurno i sretno putovanje te ugodan odmor !


www.mup.gov.hr



Stranica