Zbog poštivanja prednosti prolaska pješaka nagrađeno 10 vozača

  • Slika /PU_KA/PU_info/2019/Dan_ljubaznosti_u_prometu_PPRP_Karlovac/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Veseli nas rastuća brojka, iz godine u godinu, upravo onih savjesnih vozača koji se uzorno ponašaju u prometu te svojim primjerom pridonose podizanju razine tolerancije i prometne kulture

Foto: PU karlovačka

Preventivna akcija Dan ljubaznosti u prometu  provedena je 3. srpnja u Karlovcu, a danas 10. srpnja u Policijskoj upravi karlovačkoj održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati i dodijeljena priznanja i prigodne nagrade za 10 vozača.
 
Ova aktivnost na području Policijske uprave karlovačke provodi se od 2016. godine i to s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Aktivnost je provedena u suradnji s Gradom Karlovcem i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije i to na način da su pripadnici prometne jedinice mladeži na frekventnijim pješačkim prijelazima u Karlovcu bilježili vozače koji poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima i one koji to ne poštuju te je metodom slučajnog izbora određeno 10 vozača.
 
Rezultate akcije prezentirao je načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac, a osvrnuo se i na statističke pokazatelje na području Postaje prometne policije Karlovac te istaknuo kako su se ove godine dogodile dvije prometne nesreće u kojima je došlo do smrtnog stradavanja pješaka, dok su četiri pješaka ozlijeđena (dva lakše i dva teže). Što se tiče same akcije koja je provedena rekao je da su statistički podaci temeljeni na uzorku od 380 vozača u kojem slučaju je utvrđeno da njih 66,1% ili 251 postupa u skladu sa zakonskim propisima, odnosno poštuju prometna pravila i prednost prolaska te su se uzorno zaustavila ispred obilježenih pješačkih prijelaza i izvršila svoju obavezu propuštanja pješaka, dok njih 33,9 % ili 129 tu obavezu nije ispunilo. Veseli nas rastuća brojka iz godine u godinu upravo onih savjesnih vozača koji se uzorno ponašaju u prometu te svojim primjerom pridonose podizanju razine tolerancije i prometne kulture – istaknuo je Boljkovac. Na kraju je zahvalio prisutnim vozačima koji su svojim ponašanjem pridonijeli ostvarivanju pozitivnih pokazatelja i pomogli u provođenju akcije jer zbog njih ova preventivno-edukativna aktivnost ima smisla.
 
Načelnik Darko Bratić zahvalio je vozačima i istaknuo kako kroz ovakve aktivnosti policija nastoji senzibilizirati  i uključiti lokalnu samoupravu, a konkretno ova aktivnost provođena je prilikom događaja važnog za lokalnu zajednicu, odnosno u sklopu obilježavanja Dana grada Karlovca. Ova akcija će imat smisla dok ova brojka ne bude 100% , dakle da svi poštujemo prometna pravila, a ono što nas veseli je da iz godine u godinu raste broj osoba koji su prihvatili dobro ponašanje u prometu.    
 
Gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić u svom obraćanju istaknuo je da je ovo javno priznanje koje će vozačima biti uručeno s jedne strane i obaveza, a ne samo priznanje, da svojim primjerom slijedimo zakonsku obvezu. Istaknuo je i dobru suradnju PU karlovačke i Grada Karlovca na rješavanju bilo koje problematike, ne samo prometne već i po pitanju stanja sigurnosti u samom gradu.    
Ovakva akcija koja je provedena sigurno će pridonijeti tome da svi oni koji su u prometu, odnosno svi zajedno, trebamo paziti, jer kad se dogodi nevolja onda je kasno – rekao je gradonačelnik Mandić i čestitao svim nagrađenima.
 
Dubravko Galić, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije istaknuo je kako je Savjet u ovu aktivnost uključen već drugu godinu i podržava provođenje aktivnosti te da se tako na lijepi način potiče ostale sudionike u prometu da jednako reagiraju kao nagrađeni vozači, odnosno da poštuju prometne propise.  
 

Stranica