Završen projekt energetske obnove Policijske postaje Karlovac i PPRP Karlovac

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Energetska_obnova_zgrade_PP Karlovac_PPRP/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Foto: PU karlovačka
 
Danas 04. ožujka održana je završna konferencija za medije u vezi provedenog projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Karlovac i Postaje prometne policije Karlovac. Na konferenciji su sudjelovali načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova Franjo Šandrk te predstavnice tvrtke Euro Consulting d.o.o. Patricija Pepelnik i Sanja Kanoti,
 
U svom izlaganju načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić naveo je kako osim što se dovršenjem projekta osiguravaju značajne financijske uštede na utrošenoj toplinskoj energiji (usporedno siječanj 2020. godine prije obnove bio je trošak od 79.000 kn, a u siječnju 2021.godine nakon obnove je trošak 47.000 kn, što ukazuje na smanjenje izdataka na bazi usporednih mjeseci od oko 40%), napravljen iskorak u smanjenju emisije štetnih tvari u atmosferu što je globalni problem, a značajno je i popravljena vizura ovog dijela grada Karlovca.
 
U vremenu koje je pred nama pokušat će se pristupiti sveobuhvatnom unutarnjem uređenju u cilju da se osigura viši standard funkcionalnosti prostora te kvalitetnije radno okruženje zaposlenika. Na tragu do sad realiziranih sličnih projekata, očekujemo da se ovaj projekt završi partnerstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Karlovačke županije i Grada Karlovca, što s nestrpljenjem očekujemo. Realizacija ovog projekta kroz Europski fond za regionalni razvoj još je jedan od očitih primjera prednosti članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji – rekao je načelnik Bratić.
 
Predstavnica tvrtke Euro Consulting d.o.o. Patricija Pepelnik pojasnila je više o provođenju samog projekta.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova izvršilo je prijavu projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Karlovac i Postaje prometne policije Karlovac na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.
 
Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru Prioritetne osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnom cilju 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.
 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Posrednička tijela na projektu bila su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2).
 
Projektom energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 Policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova na području cijele Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost svih projekata energetske obnove iznosi 101.033.711,29 kuna od čega Ministarstvo unutarnjih poslova iz državnog proračuna mora osigurati 52.057.131,29 kn. U narednom razdoblju Ministarstvo unutarnjih poslova planira prijaviti još četiri projekta energetske obnove.
 
Dana 20. prosinca 2018. godine Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta energetske obnove Policijske postaje Karlovac i Postaje prometne policije Karlovac. Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 11.936.665,10 kuna, dok ukupna vrijednost projekta sukladno stvarnim ugovorenim vrijednostima iznosi 10.163.541,68 kuna.
 
Svrha projekta bila je smanjenje potrošnje energije za grijanje od najmanje 50% u odnosu na potrošnju energije prije provedbe mjera energetske obnove.
 
U sklopu projekta izvršeni su građevinsko-obrtnički, elektro i strojarski radovi:
izvedba toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade
izvedba toplinske izolacije ravnih krovova i podova prema negrijanim i vanjskim prostorima
izvedba limarskih krovnih opšava i klupčica na prozorima
zamjena postojeće stolarije/bravarije
zamjena postojeće rasvjete novom LED rasvjetom
izvedba nove instalacije zaštite od udara munje
ugradnja novih radijatora centralnog grijanja s termostatskim ventilima i prigušnicama
ugradnja nove elektronski regulirane crpke u toplinskoj podstanici
instalacija prisilne ventilacije u sanitarnim čvorovima.
 
Energetskom obnovom zgrade ostvareni su sljedeći ciljevi:
 
smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u zgradi za 74,93%
smanjenje potrošnje energije za grijanje zgrade za%
smanjenje emisije CO2 za  75,70%.
 
Zgrada Policijske postaje Karlovac i Postaje Prometne policije Karlovac prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred F, dok je nakon realizacije projekta energetske obnove svrstana u energetski razred B.
 
Razdoblje provedbe projekta: prosinac 2018. godine – ožujak 2021. godine
 
Radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje Karlovac i Postaje prometne policije Karlovac izvedeni su u peridu od 11. studenog 2019. do 15. prosinca 2020. godine, a uspješna primopredaja radova izvršena je 4. veljače 2021. godine. 
 
Radove na energetskoj obnovi zgrade izvela je tvrtka JUKIĆ-DAM d.o.o., Otok.
 
Tehničku dokumentaciju energetske obnove zgrade izradila je tvrtka PROJEKTNI BIRO 2A d.o.o., Karlovac koja je ujedno i obavljala uslugu projektantskog nadzora energetske obnove zgrade navedene policijske postaje.
 
Uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova obavila je tvrtka PETRAČIĆ-projekt d.o.o., Karlovac.
 
Uslugu upravljanja projektom i administracijom obavila je tvrtka EURO CONSULTING d.o.o., Varaždin.


 
 

Pisane vijesti