Zaštitite svoje vozilo od krađe

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/vozilo_5.jpg

S ciljem sprječavanja činjenja kaznenih djela krađe vozila i smanjenja posljedica vlasnike vozila upućujemo na poduzimanje mjera i radnji koje će odvratiti počinitelja od krađe ili mu na određeni način otežati pristup do cilja

Foto: ilustracija

Krađe vozila za vlasnike predstavljaju veliki stres i neizvjesnost. Krađe vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara. U svakom slučaju nitko se ne želi naći u situaciji da mu vozilo bude ukradeno i da na taj način postane žrtva kaznenog djela. Stoga građane želimo potaknuti na opreznost i poduzimanje sigurnosnih, samozaštitnih mjera koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanu žrtve ovakvog tipa kaznenih djela.

Tijekom 2020. godine na području Policijske uprave karlovačke otuđeno je osam vozila od kojih su četiri pronađena. Uz to na području Policijske uprave karlovačke pronađeno je još pet vozila za kojima je bila raspisana potraga. Predmet otuđenja u četiri slučaja bila su vozila Volkswagen Golf VII.
 
Kako bismo povećali razinu samozaštitnog ponašanja građana, a s ciljem sprječavanja činjenja kaznenih djela krađe vozila i smanjenja posljedica vlasnike vozila upućujemo na poduzimanje mjera i radnji koje će odvratiti počinitelja od krađe ili mu na određeni način otežati pristup do cilja. Stoga vlasnicima vozila donosimo nekoliko preporuka:
 
  • zaključajte vozilo kada ga ostavljate, čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva
  • parkirajte u garaže ili slične zatvorene prostore ukoliko postoji ta mogućnost
  • ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora
  • zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima
  • ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora ili na drugim dostupnim mjestima
  • ugradite mehaničku zaštitu (fizička blokada volana, mjenjača)
  • ugradite elektronsku zaštitu (alarm, satelitsko praćenje)
  • nabavite i opremite vozilo GPS lokatorom
  • u slučaju nestanka vozila ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja, odmah obavijestite policiju na broj 192, ništa ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju počinitelja.


Pisane vijesti