Vožnja pod utjecajem alkohola je opasna i skupa vožnja

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/alkohol, formula za nesreću.jpg

Apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa

Foto: ilustracija

Policijski službenici su jučer 10. ožujka na području Rakovice i Ogulina prilikom kontrole u prometu zbog vožnje pod utjecajem alkohola iz prometa isključili trojicu vozača koji su sankcionirani sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U Ogulinu je 33-godišnjak upravljao osobnim automobilom gospićkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,16 promila, a na području Rakovice, u Oštarskim Stanovima osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,40 promila upravljao je 72-godišnjak te 59-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,47 promila.

Vozači su isključeni iz prometa i do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješteni u posebne prostorije policije, a obzirom da je 59-godišnjak višestruki počinitelj prekršaja tzv. „recidivist“ on je danas 11. ožujka uz optužni prijedlog doveden na nadležni Općinski sud koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 dana i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 12 mjeseci.
  
Podsjećamo da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te da mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.

I ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa.

 
UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.
 
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

1. smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,

2. premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.
 
 
MLADI VOZAČI
 
Mladi vozač koji u razdoblju od dvije godine prikupi devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji u razdoblju od dvije godine prikupi dvanaest negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola te nakon proteka od dvije godine može ponovno polagati vozački ispit. U slučaju da se zatekne da upravlja vozilom u vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kn ili kaznom zatvora do 60 dana.
 


 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila