Volite online kupovinu? Evo kako se možete zaštititi od online prevaranata

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/03-11-key-visual.jpg

#SellSafe kampanja podizanja svijesti započinje 3. studenog u sklopu akcije eCommerce 2021.

Foto: Europol

Kupci na internetu sada trebaju biti oprezniji nego ikad jer organizirane kriminalne skupine neprekidno prilagođavaju svoje metode online prevara kako bi iskoristili građane i tvrtke koje se bave e-trgovinom.

Od početka pandemije, mnoge tvrtke morale su prijeći na online način poslovanja. S obzirom na to da građani sada online usluge koriste nekoliko puta tjedno te sve više kupuju online, kibernetički kriminalci imaju sve više prilika za napad.

Čak i ako je online kupnja učinjena sigurnijom kroz primjenu novih tehnologija poput pouzdane autentifikacije klijenta ili dvostruke provjere autentičnosti, kibernetički kriminalci svejedno pronalaze načine za krađu.

#sell-safe


#SellSafe kampanja podizanja svijesti

Europol, zajedno s Vijećem za rizike trgovaca i zemljama sudionicama, danas pokreće #SellSafe kampanju nakon uspješne prošlogodišnje kampanje kako bi istaknuo najuspješnije taktike za borbu protiv online prevara. Cilj kampanje je učiniti e-trgovinu sigurnijom promicanjem sigurnih metoda online kupovine te pomažući novim trgovcima u otvaranju njihove prve online trgovine bez opasnosti od kibernetičkih napada.

Zlatna pravila

To je rezultat udruživanja snaga tijela za provedbu zakona iz zemalja sudionica, uz potporu Europola i Vijeća za rizike trgovaca, u koordiniranoj akciji borbe protiv online prevara koja je trajala od 1. do 31. listopada u sklopu akcije eCommerce 2021. Posljedično, uhićeno je 28 osumnjičenih osoba povezanih s prijevarnim transakcijama. Način rada uključivao je korištenje određenih mobilnih aplikacija povezanih s bankama kako bi se obavile nezakonite transakcije i kupnje.

Zemlje sudionice uključuju Albaniju, Austriju, Belgiju, Kolumbiju, Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Gruziju, Nizozemsku, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Portugal, Sloveniju, Slovačku, Španjolsku, Švicarsku i Sjedinjene Države.

Zemlje sudionice promicat će kampanju putem svojih društvenih medija koristeći hashtag #SellSafe kako bi upoznale potrošače s rizicima prevara povezanih s e-trgovinom.

U svrhu zaštite potrošača, Europol je osigurao niz korisnih savjeta kako bi bili korak ispred prevaranata i kako bi izbjegli gubitak novca.
 

Savjeti za zaštitu vašeg e-poslovanja:

  • Pobrinite se da svi zaposlenici budu upoznati s problemima vezanim za prevare koje pogađaju online trgovine
  • Redovito se informirajte o vrstama prevara pri plaćanju koje pogađaju tvrtke i imajte alate za njihovo sprječavanje. Vaša organizacija za nacionalna plaćanja raspolaže detaljnim informacijama o vrstama prevara pri plaćanju
  • Upoznajte svoje kupce kako biste mogli provjeriti njihova plaćanja
 

Savjeti za online kupce:

  • Nikad nikome ne šaljite broj svoje kartice, PIN ili druge informacije o kartici elektroničkom poštom
  • Nikad ne šaljite novac osobama koje ne poznajete
  • Uvijek sačuvajte svu dokumentaciju vezanu za vaše online kupnje
  • Ako ništa ne kupujete, ne otkrivajte podatke s kartice 

Dodatne informacije o tome kako zaštititi sebe i svoju tvrtku od online prevaranata

Više općih savjeta o sigurnoj online kupovini možete pronaći ovdjehttps://policija.gov.hr/
 

Pisane vijesti