VIDEO: Započela akcija „Mir i dobro 2021./2022.“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Mir_dobro_2021_2022/1.jpg
  • Slika
  • Slika

Prodaja kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba

FOTO: MUP RH

Jučer 15. prosinca, službeno je započela tradicionalna akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Mir i dobro 2021./2022.“ koja će se provoditi do 9. siječnja. Konferenciju za medije održali su voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije Tomislav Vukoja, policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije Mario Salopek i načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj.

Na samom početku, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije Tomislav Vukoja osvrnuo se na rezultate prošlogodišnje akcije koja je trajala od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine. Tijekom navedenog razdoblja, policija je evidentirala 17 ozlijeđenih osoba, od kojih sedmero djece.

Teške tjelesne ozljede zadobilo je sedam osoba, dok je deset osoba lakše ozlijeđeno. Kad je riječ o teškim tjelesnim ozljedama radi se o ozljedi vatrenim oružjem, četiri slučaja eksplozije petardi u ruci te o ozljedi uzrokovanoj podizanjem s tla već aktivirane petarde. Također, dijete je zadobilo tešku tjelesnu ozljedu nakon što je aktiviralo petardu u ruci.

„Što se tjelesnih ozljeda tiče, punoljetne osobe zadobile su ozljede tako što su pucale vatrenim oružjem, a jedna osoba se ozlijedila tijekom bacanja petardi. Također, dvoje djece je aktiviralo petarde u ruci, jedna ozljeda je nastala prilikom bacanja petarde, jedno dijete ozlijedilo se nakon što je palilo eksplozivni sadržaj iz petarde, dok je dvoje djece ozlijeđeno nakon što je pirotehničko sredstvo palo u njihovoj blizini“, obrazložio je Vukoja te dodao:

„Kada govorimo o oštećenjima objekata, oštećene su dvije obiteljske kuće, stan, ugostiteljski objekt, tri automobila i dva druga objekta. Oduzeto je 64 komada raznoga oružja, gotovo tri tisuće komada streljiva, 33 komada eksplozivnih sredstava i približno 1.600 komada pirotehničkih sredstava“.

Evidentirana su 53 prekršaja i 39 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.



Sektor za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite provodi nadzor nad Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim je zabranjena je uporaba i korištenje petardi i redenika kategorije F3. Od 2. siječnja ove godine, zabrana je proširena i na kategoriju F2.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Prodaja kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba. Kazne su dosta visoke za one građane koji budu koristili zabranjena sredstva. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

„Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite stalno su na terenu i posebnu pozornost obraćat će na sve prodavaonice koje od danas započinju s prodajom. Roditelje molimo da djecu upozore i da im ne daju da koriste sredstva koja su zabranjena. Poduzeli smo sve mjere, zajedno s Carinskom upravom, kako bismo spriječili tvrtke iz inozemstva koje pokušavaju prodavati pirotehnička sredstva putem dostavnih službi. Takve pošiljke se trebaju pregledati, a zabranjena sredstva bit će oduzeta. Poduzeli smo dosta radnji već unaprijed, kako bi se stalo na kraj nelegalnoj prodaji pirotehnike“, istaknuo je načelnik Turkalj.

„Akciju „Mir i dobro“ provodimo kontinuirano već dugi niz godina, iz razloga što dio građana zaboravlja da neodgovorno korištenje pirotehnike može prouzročiti ozbiljne posljedice. Najčešće ozljede su, kao što znamo, otrgnuća, opekline, oštećenja vida i sluha. Najčešće žrtve neodgovornog korištenja pirotehnike su djeca jer vrlo često roditelji doživljavaju pirotehnička sredstva kao vrstu igračaka. Pirotehnička sredstva nikako nisu igračke, a niti zabava za djecu. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da vrlo često ozljede nastanu iz razloga što pirotehnika nije kupljena u ovlaštenim dućanima koji prodaju certificirana pirotehnička sredstva koja neće zakazati, koja su pouzdana ako se korisnici pridržavaju uputa dobivenih uz kupnju takvih sredstava“,  napomenuo je Salopek.



Sve u svemu, savjetujemo građane koji koriste pirotehnička sredstva da ne podcjenjuju njihovu moć. Budite uzor svojoj djeci i kupujte pirotehniku provjerene kvalitete. Učinite svoju okolinu sigurnom, brinite za susjede i kućne ljubimce kojima takva sredstva nisu nimalo ugodna.

Također, podsjećamo građane kako je u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što možete predati bez sankcija ilegalno oružje, možete predati i zaostala pirotehnička sredstva koja spadaju u kategorije F2 i F3. Odazovite se akciji kako biste se, bez kazne i anonimno, riješili takvih opasnih sredstava.

Na području Policijske uprave karlovačke u prošlogodišnjoj akciji "Mir i dobro" jedna muška osoba je zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvom teže ozlijeđena, a rezultate same aktivnosti možete vidjeti OVDJE.
 

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:
 
  • oružje držati pod nadzorom i zaključano,
  • nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,
  • ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,
  • pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama,
  • pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,
  • koristiti ih na otvorenom prostoru,
  • poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe,
  • ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo. 

Preporuke za roditelje:
  • ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati,
  • u ponašanju budite uzor svome djetetu,
  • savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj,
  • savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

Želimo Vam mirne i sigurne blagdane! 

Pisane vijesti