Uzornim vozačima i suvozačima koji su koristili sigurnosni pojas podijeljene majice s natpisom „Kopčaš?“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Majice_Kopčaš_Ogulin/naslovnica.jpg
  • Slika
  • Slika

Korištenjem sigurnosnog pojasa izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija

Foto: PU karlovačka

Na području Policijske postaje Ogulin 23. srpnja provedena je preventivno represivna akcija „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje“. Tom prilikom su policijski službenici uzornim vozačima i suvozačima koji su koristili sigurnosni pojas podijelili majice kratkih rukava s natpisom Kopčaš?. Naime, majice su prigodni promidžbeni materijal financiran sredstvima Nacionalnog plana za sigurnost cestovnog prometa čiji je cilj do 2030. godine povećati udio vozača i putnika u motornim vozilima koji pravilno koriste odgovarajući sigurnosni pojas i sigurnosni pojas za vezivanje djece tijekom vožnje blizu 100%.
 
Nekorištenje sigurnosnog pojasa je jedan od glavnih uzroka teških stradavanja u prometnim nesrećama. Za istaknuti je zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine na području Republike Hrvatske, njih 60 ili 47,6%, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas. U prvih šest mjeseci 2021. godine, od 55 osoba koje su poginule u osobnim automobilima, njih 31 ili 56,4% nije koristilo sigurnosni pojas.

Na području Policijske uprave karlovačke u prvih šest mjeseci 2021. godine utvrđeno 3210 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, a u istom razdoblju 2020. godine 2805 što je povećanje za 16.6%.

Još jednom upozoravamo građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija.

 

Pisane vijesti | Promet i vozila