Ušli smo u najveće područje slobodnog kretanja na svijetu

  • Slika /PU_KA/PU_info/2023/Usli_smo_u_najvece_podrucje_slobodnog_kretanja_na_svijetu_ukidanje_granice_sa_Slovenijom/5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policija će i dalje ostati prisutna u pograničnom prostoru s Republikom Slovenijom, međutim ne na samim graničnim prijelazima već će se poslovi suzbijanja nezakonitih migracija, prekograničnog kriminaliteta i svih oblika krijumčarenja vrišti kroz kompenzacijske mjere u unutrašnjosti

Foto: PU karlovačka

Nakon dugogodišnjeg rada, ustrajnosti i napora koje smo uložili u to da postanemo dio schengenskog prostora dočekali smo i trenutak uklanjanja prepreka, odnosno barijera na unutarnjim granicama. U Policijskoj upravi karlovačkoj granični promet prema Republici Sloveniji postao je slobodan.

Tako su od danas na području Policijske uprave karlovačke ukinuta dva međunarodna cestovna granična prijelaza (Jurovski Brod i Pribanjci) i jedan željeznički (Kamanje) te još pet prijelaza za pogranični promet (Pravutina, Obrež, Vivodina, Kašt i Prilišće).  

Za građane to znači da neće više morati pokazivati dokumente prilikom prelaska granice, odnosno da se ukidaju granične kontrole. Ušli smo u najveću zonu slobodnog kretanja na svijetu  u kojoj je omogućen nesmetan protok ljudi i roba unutar schengenskog prostora.

U povodu ovog događanja, odnosno obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u schengenski prostor danas su se na prostoru dosadašnjeg graničnog prijelaza u Jurovskom Brodu okupili predstavnici Policijske uprave karlovačke, Policijske uprave Novo Mesto te predstavnici lokalne uprave i samouprave s područja karlovačke županije i Slovenije. Susretu su nazočili i načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Car, zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar te direktor Policijske uprave Novo Mesto Janez Ogulin.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Car tom prilikom istaknuo je kako će policija i dalje ostati prisutna u pograničnom prostoru s Republikom Slovenijom, međutim ne na samim graničnim prijelazima već će se poslovi suzbijanja nezakonitih migracija, prekograničnog kriminaliteta i svih oblika krijumčarenja vrišti kroz kompenzacijske mjere u unutrašnjosti teritorija Republike Hrvatske. I dalje ćemo biti prisutni na ovim prostorima, a time i na raspolaganju i usluzi svim građanima i onima koji putuju kroz našu domovinu.
 

Pisane vijesti