Uhićen počinitelj 29 razbojništava

Slika /PU_KA/PU_info/2022/Zagrebacka_policija_u_suradnji_s_karlovackom_policijom_razrijesila_29_kaznenih_djela_razbojnistva/foto01.jpg

Iznenadile ga dvije činjenice: prisutnost zaštitara u ljekarni i dolazak policijskih službenika u trenutku dok mu se još silovito odupirao pri pokušaju bijega

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke, proveli su opsežno kriminalističko istraživanje kojom prilikom su potvrdili sumnju da je hrvatski državljanin, starosti 41 godinu, počinio ukupno 29 kaznenih djela razbojništva od kojeg broja 28 kaznenih djela na području grada Zagreba i jedno kazneno djelo na području grada Karlovca.
 
Nakon što je u ponedjeljak 7. studenoga ušao u ljekarnu u Ulici Dore Pfanove, te zaprijetio pištoljem dvjema zaposlenicama maskiran crnom medicinskom maskom, iznenadio ga je i pomrsio mu planove zaštitar koji ga je uhvatio za ruku u kojoj je držao pištolj te je tada nepoznati muškarac silno pružao otpor s ciljem bijega. Međutim, u trenutku dok su još uvijek nepoznati muškarac s ciljem bijega i zaštitar s ciljem da ga zadrži se međusobno hrvali, ulazak policijskih službenika ga je u tome spriječio s obzirom da su oni svladali u potpunosti njegov otpor te ga priveli u službene prostorije.
 
Kroz kriminalističko istraživanje potvrđena je sumnja zagrebačke policije da mu to nije jedino takvo kazneno djelo već da je u vremenu od 11. srpnja  do 7. studenoga 2022 godine, odnosno unazad skoro četiri mjeseca, činio kaznena djela razbojništva i to na način da bi dolazio do trgovina mješovitom robom, ljekarni i benzinskih postaja u koje je ulazio za vrijeme dok su se zaposlene osobe same nalazile u tom prostoru te uz prijetnju pištolja ili noža ciljano otuđivao novac. U dva se slučaja do objekata koje je odabrao za činjenje razbojništva dovezao biciklom, te je po ulasku u prostor u komunikaciji bio zapovijedan i oštar, a u jednom je slučaju pištolj prislonio i na tijelo zaposlenika dok je u nekoliko slučajeva zaposlene osobe i udario.   
 
Kaznena djela, sumnja se, činio je na području grada Zagreba, većinom u blizini svoje adrese stanovanja odnosno na području Trešnjevke i to ukupno 20 razbojništava. Ujedno, na području Črnomerca, sumnja se, počinio je pet razbojništava, jedno na području Kruga, dva na području Novog Zagreba te jedno u Karlovcu. U jednom je slučaju dva puta to kazneno djelo počinio u istoj prehrambenoj trgovini u Ulici Ljubljanica.  
 
Materijalna šteta nastala počinjenjem navedenih kaznenih djela iznosi oko 90.000 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u utorak, 8. studenoga, osumnjičeni muškarac je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Izvor: Policijska uprava zagrebačka - Naslovna (gov.hr) 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon