U svega 24 sata u šest slučajeva spriječeno krijumčarenje stranih državljana na području PU karlovačke

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zelena_granica_vozilo.jpg

Policijski službenici uporabili i sredstva prisile za sprječavanje bijega krijumčara

Foto: Ilustracija

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u razdoblju od 6. prosinca uvečer do 7. prosinca dopodne u šest odvojenih slučajeva na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad deset muškaraca i jednom ženom, državljanima Ukrajine, Turske, Bosne i Hercegovine i Poljske starosti između 23 i 53 godine.

Utvrđeno je da su osumnjičenici prevozili strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.        

Jedan od slučajeva dogodio se na području Cetingrada kad su policijski službenici, neposredno uz samu graničnu crtu na strani Republike Hrvatske, uočili kombi vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka. Nakon što su policijski službenici krenuli prema uočenom vozilu, vozač se unatoč svjetlosnim i zvučnim signalima nije zaustavio, već se vozilom dao u bijeg. Isto tako odbio se zaustaviti na znakove policijskog službenika koji se nalazio izvan vozila te je vozilom krenuo prema njemu.

Vozač potom iskače iz vozila i bježi u šumu te policijski službenik kreće u potjeru za njim. Kako bi pozvao u pomoć ostale policijske službenike, ispaljuje dva hica u zrak iz službenog oružja nakon što se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge osobe i imovinu. Nedugo zatim vozač, 23-godišnji bosansko-hercegovačkog državljanin je uhićen, dok je u vozilu zatečeno više stranih državljana. Kod vozača je također utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu te je prema istom postupano sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, Zakonu o strancima te Zakoniku o Schengenskim granicama.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi osumnjičeni iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, dok su svi strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Protiv svih jedanaest osumnjičenih nadležnom državnom odvjetništvu podnijete su kaznene prijave, a protiv osumnjičenog 23-godišnjeg bosansko-hercegovačkog državljanina podnijeta je i kaznena prijava zbog sumnje u počinjene kaznenog djela Prisila prema službenoj osobi.

U jednom slučaju vozač je prilikom zaustavljanja iskočio iz vozila i pobjegao te se za njim intenzivno traga.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon