U Srednjoj školi Duga Resa prezentirani su preventivno-edukativni plakati na temu brzina i pojas

  • Slika /PU_KA/PU_info/2021/Plakati_Srednja škola DResa/zajednička.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Autori ovogodišnjih izabranih plakata su učenici Chiara Vrbetić i Karlo Stipetić

Foto: PU karlovačka

Danas, 8. lipnja 2021. godine, u prostorijama Srednje škole Duga Resa prezentirani su preventivno-edukativni plakati na temu brzina i pojas u sklopu projekta „Prometna preventiva u srednjoj školi“, sukladno Planu preventivnog i represivnog postupanja policije u cestovnom prometu za 2021. godinu i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030. godine.

I ove godine Policijska uprava karlovačka je u suradnji sa Srednjom školom Duga Resa, učenicima 4. razreda usmjerenja grafički dizajn, nastavila projekt izrade preventivno-edukativnih plakata. Ovogodišnjim plakatima želi se utjecati na svijest vozača i ukazati im kako upravljanje vozilima nepropisnom i znatnom većom brzinom od dopuštene, kao i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa dovodi do smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama.   

U ovogodišnjem projektu, učenici su izradili 13 prijedloga idejnog rješenja plakata od kojih su izabrana dva, od kojih je dio postavljen, a dio će biti u narednim danima postavljen na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina, Ozlja, Slunja te općine Krnjak i Vojnić. Autori izabranih plakata su Chiara Vrbetić i Karlo Stipetić pod stručnim mentorstvom prof. Vanje Car, a izrada plakata financirana je sredstvima Savjeta za sigurnost cestovnog prometa karlovačke županije. Primjerci plakata također su dostavljeni i Muzeju policije i Savjetu za sigurnost cestovnog prometa.

U svom izlaganju voditelj Službe policije Policijske uprave karlovačke Jure Pavlinić zahvalio se gospođi Tanji Škrak, ravnateljici Srednje škole Duga Resa, prof. Vanji Car te svim učenicima koji su sudjelovali u ovogodišnjem projektu kao i Upravnom odjelu za školstvo Karlovačke županije i Savjetu za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije. Istaknuo je kako je cilj policije značajno smanjiti broj smrtno stradalih osoba u prometu, a prema trenutnoj statistici najviše smrtno stradalih na području Karlovačke županije su građani županije. Ovogodišnja tema plakata brzina i pojas izabrani su iz razloga što se ta dva prekršaja ubrajaju u najteže prometne prekršaje, tzv. četiri ubojice u prometu. Plakati koji su postavljeni na području Karlovačke županije, vidjeti će svi sudionici u prometu koji prolaze ovim krajem, te će ih podsjetiti da ne krše prekršaje koji se prvenstveno odnose na prekoračenje brzine kretanja vozila i nekorištenja sigurnosnog pojasa. Voditelj Pavlinić na kraju se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u provedbi ovog projekta.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama karlovačke županije Dubravko Galić istaknuo je kako ovaj projekt podržavaju i financiraju već petu godinu zaredom, a sve s ciljem kako bi se poboljšala sigurnost cestovnog prometa.

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Šćulac zahvalila se Policijskoj upravi karlovačkoj na provođenju svih preventivnih aktivnosti usprkos koronavirusu, pa tako i na provođenju ovog projekta. Čestitala je autorima izabranih plakata kao i svim učenicima usmjerenja grafički dizajner Srednje škole Duga Resa koji su uključeni u razne aktivnosti i akcije.

Na kraju prezentacije, učenicima su za izrađene plakate predstavnici Policijske uprave karlovačke uručili prigodne poklone.  
 

Pisane vijesti | Promet i vozila