U šest odvojenih slučajeva, PU karlovačka spriječila krijumčarenje 57 osoba

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/krim_policija.jpg

Policija i dalje uspješno sprječava krijumčarenje osoba

Foto: ilustracija

Policijski službenici Ravnateljstva policije i PGP Cetingrad su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke u razdoblju do 27. do 29. kolovoza uhvatili više krijumčara koji su prevozili ukupno 57 stranih državljana.

U nedjelju 27. kolovoza na području Slunja policijski službenici zaustavili su i kontrolirali osobni automobil albanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 23-godišnjak dok se kao suvozač u vozilu nalazio 29-godišnjak, oboje albanski državljani. U vozilu su prevozili jednog stranog državljanina, prema kojemu je postupano sukladno Zakonu o strancima.

Zatim u jutarnjim satima 28. kolovoza, policijski službenici su na području općine Vojnić zaustavili kombi vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka  kojim je upravljao 43-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Prilikom kontrole u vozilu je zatečeno 26 stranih državljana koji su to jutro na nezakonit način prešli državnu granicu te su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Nadalje, istoga dana, ujutro, također na području Vojnića, policijski službenici zaustavili su i kontrolirali osobni automobil rumunjskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 22-godišnji rumunjski državljanin. Utvrđeno je da je u vozilu prevozio pet stranih državljana koji su nekoliko sati prije nezakonito ušli na teritorij Republike Hrvatske te također izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

U noćnim satima 29. kolovoza, policijski službenici na području Slunja su uporabom svjetlosnih signala pokušali zaustaviti putnički kombi bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka. U namjeri izbjegavanja nadzora, vozač se nije zaustavio, već je povećao brzinu kretanja vozila. Uslijed neprilagođene brzine u zavoju je sletio van kolnika, na mekani teren gdje se i zaustavio. Kontrolom je utvrđeno da je vozilom upravljao 24-godišnji bosansko-hercegovački državljanin koji je u putničkom kombiju prevozio 20 stranih državljana. U prometnoj nesreći nitko nije ozlijeđen. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv 24-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga nadležnom općinskom sudu. Svih 20 stranih državljana izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Također, tijekom prijepodneva na području općine Cetingrad policijski službenici zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji državljanin Uzbekistana. U vozilu je prevozio 5 stranih državljana te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Popodne istoga dana policijski službenici su na području Karlovca zaustavili kombi vozilo talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji talijanski državljanin. U kombi vozilu prevozio je 17 stranih državljana koji su također izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su šest odvojenih kriminalističkih istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te su protiv petero osumnjičenih podnijeli kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu i to protiv bosansko-hercegovačkih državljana, rumunjskog i talijanskog državljanina te državljanina Uzbekistana, dok je protiv albanskih državljana, Općinskom sudu u Karlovcu podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon