U sedam odvojenih slučajeva, PU karlovačka spriječila krijumčarenje 60 osoba

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zelena_granica_vozilo.jpg

Policijski službenici Ravnateljstva policije, Policijske postaje Ogulin i Policijske postaje Slunj su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke u razdoblju od 3. do 6. rujna uhvatili više krijumčara koji su prevozili ukupno 60 stranih državljana

Foto: ilustracija

U nedjelju 3. rujna u ranim jutarnjim satima na području Ogulina policijski službenici zaustavili su i kontrolirali osobni automobil crnogorskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji turski državljanin. U vozilu je prevozio pet stranih državljana, od kojih je četvero izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, a prema jednom stranom državljaninu je postupano sukladno Zakonu o strancima.

Zatim, tijekom noći 4. rujna, policijski službenici su na području Slunja zaustavili kombi vozilo čeških nacionalnih oznaka  kojim je upravljao 44-godišnji češki državljanin. Prilikom kontrole u vozilu je zatečeno 11 stranih državljana koji su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Nadalje, istoga dana, ujutro, na području Krnjaka, policijski službenici zaustavili su i kontrolirali kombi vozilo rumunjskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji rumunjski državljanin. Utvrđeno je da je u vozilu prevozio devet stranih državljana koji su također svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Popodne istoga dana, policijski službenici na području Vojnića zaustavili su osobno vozilo njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 39-godišnji bosansko-hercegovački državljanin, a kao suvozač u vozilu zatečen je 56-godišnji bosansko-hercegovački državljanin. U vozilu su prevozili šest stranih državljana te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. 

Osim toga, odmah iza ponoći 5. rujna, policijski službenici su na području Slunja uporabom svjetlosnih signala pokušali zaustaviti putnički kombi poljskih nacionalnih oznaka. U namjeri izbjegavanja nadzora, vozač se nije zaustavio, već je naglo skrenuo na prostor imanja 39-godišnje hrvatske državljanke gdje je oštetio ogradu i voćku gdje se zaustavio i dao u bijeg. Odbjegli vozač ubrzo je uhvaćen po policijskim službenicima te je utvrđeno da se radi o 41-godišnjem gruzijskom državljaninu koji je u putničkom kombiju prevozio 12 stranih državljana. U prometnoj nesreći nitko nije ozlijeđen. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv 41-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga nadležnom općinskom sudu. Svih 12 stranih državljana izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

U večernjim satima istoga dana na području Vojnića policijski službenici zaustavili su osobno vozilo slovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 45-godišnji njemački državljanin. U vozilu je prevozio pet stranih državljana koji su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Osim toga, ujutro 6. rujna policijski službenici na području Ogulina zaustavili su osobno vozilo crnogorskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Azerbajdžana s dozvolom boravka u Poljskoj. U vozilu  je prevozio je 12 stranih državljana koji su također izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. 

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su sedam odvojenih kriminalističkih istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te su protiv osmero osumnjičenih podnesene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu. 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon