U roku od 24 sata PU karlovačka spriječila pet slučajeva krijumčarenja

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/GRBB_1.jpg

Protiv svih osumnjičenika podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Foto: ilustracija
 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca u dobi od 42, 28, 24 i 20 godina (državljani Moldavije, Bjelorusije i Sirije s njemačkom dozvolom boravka).
 

Na području u nadležnosti Policijske uprave karlovačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracijama su od jutarnjih sati 19. do jutarnjih sati 20. prosinca u pet odvojenih slučajeva spriječili krijumčarenje stranaca.
 
Na području Duge Rese i općina Netretić, Kamanje, Ribnik i Vojnić, policijski službenici kontrolirali su vozače koji su upravljali osobnim i kombi vozilima (mađarskih, austrijskih, njemačkih i bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka) i prevozili strane državljane.
 

U dva događaja, policijski službenici pokušali su zaustaviti vozila međutim vozači su se oglušili i nisu se zaustavili, već su se nastavili kretati vozilima te su se po zaustavljanju dali u bijeg. Nakon potrage, jedan od vozača je pronađen, međutim drugi nije.
 

Tijekom policijskog postupanja utvrđeno je da su neki prevoženi strani državljani već ranije izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su ostali to učinili prilikom kontrole.
 

Protiv svih osumnjičenika podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta. Također je protiv 24-godišnjeg vozača postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.



Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon