U povodu Martinja policija provodi pojačane aktivnosti u prometu

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policajac_promet1.jpg

Od 5. do 7. studenog i od 11. do 14. studenog policija će provoditi pojačani nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji čine najteže prometne prekršaje

Foto: ilustracija

U studenom i prosincu policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenim na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice, nepropisna uporaba mobitela, kao i daljnjim postupanjima prema višestrukim počiniteljima prekršaja tzv. recidivistima.
 
Ujedno, povodom narodnog običaja krštenja mošta Martinja i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policija će svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Stoga će na području Policijske uprave karlovačke policijski službenici tijekom predstojećih dana od 5. do 7. studenog i od 11. do 14. studenog poduzimati pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice onih koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i njihovog isključivanja iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, kako  bi se na taj način osigurala zadovoljavajuća razina sigurnosti ljudi i imovine.
 
Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati kada je u dane proslave Martinja na području Policijske uprave karlovačke zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola utvrđeno 66 prekršaja, a najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,30 promila.
 
U prvih deset mjeseci 2021. godine dogodilo se 706 prometnih nesreća (tri sa smrtno stradalim osobama, 230 s ozlijeđenim osobama i 473 s materijalnom štetom) u kojima su 332 sudionika bila pod utjecajem alkohola i to u svojstvu vozača 181, putnika 82 i pješaka dva. U 125 prometnih nesreća počinitelji su bili pod utjecajem alkohola, a od toga 51 prometna nesreća bila je s ozlijeđenim osobama i 74 s materijalnom štetom.
 
Kako bi se izbjegle najteže posljedice u prometu skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozačima da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića, da vožnju prilagode uvjetima na cesti, da budu odgovorni prema sebi i drugima i da ne zaborave da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.
 

Pisane vijesti