U pet odvojenih slučajeva spriječeno krijumčarenje na području PU karlovačke

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/granicni_policajac.jpg

Spriječeno krijumčarenje stranih državljana na području Cetingrada, Rakovice, Ozlja, Vojnića i Slunja

Foto: ilustracija
 
Na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u razdoblju od 26. studenog navečer do 29. studenog ujutro na području Cetingrada, Rakovice, Ozlja, Vojnića i Slunja, u pet odvojenih slučajeva spriječili krijumčarenje više stranih državljana.
 
Policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalistička istraživanja nad pet stranih državljana, državljaninom Srbije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Bugarske te državljaninom Sirije s dozvolom boravka u Švedskoj, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana.
 
Jedan od osumnjičenika nije se odmah zaustavio na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika, već je sletio vozilom van kolnika i dao se u bijeg. Ubrzo je uhvaćen te je prema njemu postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.
 
Sumnja se da su osumnjičeni prevozili veći broj stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Prema stranim državljanima postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.
 
Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon