U manje od 12 sati na području PU karlovačke spriječeno krijumčarenje u tri odvojena slučaja

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zelena_granica_vozilo.jpg

Kazneno prijavljena četvorica muškaraca starosti između 22 i 46 godina

Foto: ilustracija

Od popodnevnih sati 20. prosinca do ponoći istoga dana na području Ogulina, Bosiljeva i Slunja, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke su, u tri odvojena slučaja, spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalistička istraživanja nad četvoricom muškarca (državljaninom Litve, Ukrajine i Italije te nad državljaninom Maroka s dozvolom boravka u Italiji), starosti između 22 i 46 godina, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku.

Državljanin Italije, kao vozač, i državljanin Maroka s dozvolom boravka u Italiji, kao suvozač, uhvaćeni su u osobnom automobilu na području Slunja, nakon što se prethodno nisu zaustavili na naredbe policijskih službenika (zvučne i svjetlosne signale), zbog čega je prema vozaču, kao i prema državljaninu Ukrajine i Litve iz ostala dva slučaja, zbog počinjenih drugih prekršaja, postupano sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. 

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Prema stranim državljanima postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon