U Karlovcu održana edukacija stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola u sklopu projekta "Zdrav za 5"

Slika PU_KA/PU_info/2014/Dubovac_Zdrav_za_5/Naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

Jučer, 8. svibnja, u Osnovnoj školi Dubovac u Karlovcu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje u sklopu provedbe komponente trećeg preventivnog projekta Zdrav za 5 održana je pripremna radionica namijenjena stručnim suradnicima u nastavi.

Cilj radionice je priprema stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama za neposredan rad s učenicima osmih., prvih i drugih razreda srednjih škola, u području prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću. Na radionici su prisustvovali stručni suradnici iz osnovnih i srednjih škola, kao i voditelji preventivnih školskih programa.

U pripremi stručnih suradnika i upoznavanju s ciljevima i svrhom projekta Zdrav za 5, sudjelovali su stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, stručnjaci Agencije za odgoj i obrazovanje, policijska službenica Službe prevencije Ravnateljstva policije i policijski službenici za prevenciju Policijske uprave karlovačke. 

Tijekom prošle školske godine 2012. i 2013., sukladno projektnim aktivnostima, prije provođenja edukativnih radionica, provedeno je istraživanje među karlovačkim učenicima osmih razreda osnovne i prvih i drugih razreda srednje škole o njihovim stavovima i ponašanjima u svezi konzumacije alkohola i droga te igara na sreću. 
Analizirajući rezultate istraživanja vidljivo je da je u Karlovačkoj županiji:

  • 80 posto učenika osmih razreda jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića
  • 43 posto učenika u posljednjih mjesec dana konzumiralo alkoholna pića
  • 20 posto učenika u posljednjih godinu dana bilo u stanju teške opijenosti
  • 16 posto učenika prvih razreda srednjih škola uzelo marihuanu barem jednom u životu (prosjek Republike Hrvatske je 12 posto)
  • dva posto ispitanih učenika eksperimentiralo s ecstasyem (prosjek Republike Hrvatske je tri posto)
  • 38 posto anketiranih učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala (inhalati) (prosjek u Republici Hrvatskoj je 27 posto)
  • 26 posto anketiranih učenika prvih razreda srednjih škola udisalo ljepila ili neka druga otapala (inhalati) u posljednjih mjesec dana (prosjek u Republici Hrvatskoj je deset posto)
  • 25 posto ispitanih učenika u posljednjih 30 dana kockalo ili kladilo, bez značajnih razlika između djevojčica i dječaka.


Rezultati tih anketa pokazuju izrazitu potrebu za podizanjem razine informiranosti i znanja o štetnosti i kažnjivosti ovakvih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja, kao i za jačanjem asertivnih stavova kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima.



Stranica