U jednom danu spriječeno više slučajeva krijumčarenja na području PU karlovačke

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/Leđa_palica.jpg

Policija je u tri slučaja na području općine Netretić, Cetingrad i Vojnić kontrolirala vozače koji su upravljali osobnim vozilima u kojima su prevozili strane državljane

Foto: ilustracija

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca u dobi od 31, 19 i 20 godine (državljani Bugarske, Ukrajine i Albanije).

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u nedjelju, 1. rujna, u tri slučaja na području općine Netretić, Cetingrad i Vojnić kontrolirali vozače koji su upravljali osobnim vozilima (mađarskih, slovenskih i čeških nacionalnih oznaka) u kojima su prevozili strane državljane.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su trojica osumnjičenih muškaraca, iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta. Protiv njih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu te su predani pritvorskom nadzorniku. Ujedno, protiv 20-godišnjaka podnijeta je i kaznena prijava zbog Krivotvorenja isprava, dok je zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv 31-godišnjaka podnijet optužni prijedlog.

Tijekom policijskog postupanja utvrđeno da je dio prevoženih stranih državljana nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku te su izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Također je utvrđeno da je dio prevoženih stranih državljana koji su zatečeni u vozilu, dan prije izrazio namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su i kriminalističko istraživanje nad državljanima Albanije, starosti 26 i 41 godinu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o strancima. Njih su u osobnom vozilu albanskih nacionalnih oznaka policijski službenici zaustavili i kontrolirali na području Slunja. Protiv obojice podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon