U devet mjeseci 2021. godine „recidivistima“ izrečeno 1795 dana zatvora i više od 684.000 kuna novčane kazne

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/stop_policija.jpg

I dalje će u narednom periodu svakako prioritet prometne policije biti baziran na usmjerenom nadzoru ove skupine sudionika u prometu

Foto: ilustracija

Kako bi razinu sigurnosti u prometu podigli na višu razinu i smanjili broj stradavanja u prometu prioritet prometne policije bazira se na  usmjerenom nadzoru osoba koje grubo krše prometne propise, odnosno one koji najteže prometne prekršaje čine u povratu i tako dovode u opasnost i sebe  i ostale sudionike u cestovnom  prometu. U odnosu na to uočeno je da je povećan broj takvih osoba koje grubo krše prometne propise.
 
Tako je tijekom provođenja aktivnosti u prometu na području Policijske uprave karlovačke u prvih devet mjeseci 2021. godine u kršenju prometnih propisa uhvaćeno 78 višestrukih počinitelja prekršaja - „recidivista“, a u istom periodu 2020. godine 55. Takve počinitelje prekršaja policija uhićuje i dovodi na nadležni sud radi provođenja žurnog postupka, a koji im izriče kazne. U prvih devet mjeseci 2021. godine nadležni sud „recidivistima“ je izrekao 1795 dana zatvora (od čega 220 dana uvjetne osude), 684.959,22 kuna novčane kazne i 612 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, a u istom razdoblju 2020. godine 1695 dana zatvora (od toga je 120 dana bilo uvjetne osude), 299.800,00 kuna novčane kazne i 197 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

U navedenom periodu 2021. godine recidivisti su počinili ukupno 197 prekršaja, dok su u istom periodu 2020. godine počinili 138 prekršaja (povećanje od 42,8 %), a više od 95% prekršaja odnosi se na prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najčešće evidentirani prekršaji i u ovoj i prošloj godini odnosili su se na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje te za vrijeme izrečene zaštitne mjere.
 
Slijedom iznijetog, i dalje će u narednom periodu svakako prioritet prometne policije biti baziran na usmjerenom nadzoru ove skupine sudionika u prometu. Stoga ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila