U četiri odvojena slučaja spriječeno krijumčarenje na području PU karlovačke

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zelena_granica_vozilo.jpg

Podnesene kaznene prijave i optužni prijedlozi

Foto: ilustracija
 
Na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su, u razdoblju od 25. prosinca ujutro do 27. prosinca navečer na području Slunja, Žakanja i Netretića, u četiri odvojena slučaje spriječili krijumčarenje više stranih državljana.
 
Policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalistička istraživanja nad četvero stranih državljana starosti između 22 i 36 godina, državljanima Turske, Rumunjske, Sirije i Moldavije koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana.
 
Dva osumnjičenika nisu se odmah zaustavila na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika. Jedan je zaustavljen na području općine Netretić nakon duže potjere autocestom policijskih službenika PU ličko-senjske,  PU karlovačke i Ravnateljstva policije, a jedan je vozilom sletio van kolnika na području Slunja i udario u drvo te se dao u bijeg. Naknadno je ubrzo uhvaćen. Prema obojici je postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.
 
Sumnja se da su osumnjičenici prevozili više stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Prema stranim državljanima postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.
 
Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja, protiv trojice osumnjičenika podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, budući da je utvrđeno kako su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, dok je protiv jednog osumnjičenika podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon