Trojica krijumčara uhvaćena na području PU karlovačke

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policija_natpis.jpg

Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu

Foto: ilustracija

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca u dobi od 23, 41 i 52 godine (državljani Republike Moldove, Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine). 
  
U noćnim satima 7. svibnja, policijski službenici su u Slunju zaustavili teretni automobil bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka. Po zaustavljanju, vozač se dao u bijeg, a u vozilu su zatečeni strani državljani koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Kasnije u toku dana, a nakon pretrage terena, na području općine Cetingrad pronađen je vozač, 23-godišnji državljanin Republike Moldove. 

Zatim u večernjim satima istoga dana, također na području Slunja, zaustavljen je i kontroliran osobni automobil zadarskih registarskih oznaka dok je u noćnim satima 9. svibnja na području općine Cetingrad zaustavljen i kontroliran teretni automobil bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka. Utvrđeno je da su vozači prevozili strane državljane koji su nezakonito prešli državnu granicu. 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičeni muškarci, iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta. Zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, protiv njih su nadležnom državnom odvjetništvu podnijete kaznene prijave te su predani pritvorskom nadzorniku. 

Također će protiv 52-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine biti podnijet i optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakonika o schengenskim granicama. 

Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.
 
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon