Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

  • Slika /PU_KA/PU_info/2023/Svjetski_dan_sjećanja_na_žrtve_prometa_2023/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu

Foto: PU karlovačka

Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se u nedjelju 19. studenog. Podsjetimo da je obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.
 
Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021.- 2030. godine jedan od zadanih ciljeva usmjeren je na ostvarenje 50% smanjenja broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teških prometnih nesreća u cestovnom prometu.

Važno je također napomenuti da se oko 90% prometnih nesreća događa upravo greškom vozača, a najčešći uzroci su: brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje zaštitne kacige i drugo. 

Kako bi upozorili i podsjetili sudionike u prometu na području Karlovačke županije da su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno, Policijska uprava karlovačka u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije izradila je prigodni letak.

U razdoblju od 17. do 19. studenog prometna policija će ovaj letak dijeliti sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke kako bi im ukazala na ovu problematiku.
 
Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu te podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu.

Pisane vijesti | Promet i vozila