Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

  • Slika /PU_KA/PU_info/2020/Svjetski_dan_sjecanja_na_zrtve_prometa/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

S ciljem smanjenja stradavanja u prometu prigodnim letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu želimo ukazati na najčešće uzroke prometnih nesreća

Foto: PU karlovačka

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa ove godine obilježava se 15. studenog. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.
 
Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine jedan od ciljeva je smanjenje broja smrtno stradalih za 50%, odnosno broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 000 stanovnika.
 
Kako bi upozorili i podsjetili sudionike u prometu da su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno, suradnjom Policijske uprave karlovačke i Karlovačke županije izrađen je prigodni letak. Važno je napomenuti da se oko 90% nesreća događa upravo greškom vozača, a najčešći uzroci su brzina, alkohol, nevezanje sigurnosnim pojasom, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, kao i nekorištenje zaštitne kacige. 

Tijekom deset mjeseci 2020. godine na području Policijske uprave karlovačke dogodilo se 649 prometnih nesreća od kojih je devet za posljedicu imalo smrtno stradale osobe, 192 ozlijeđene osobe i 448 materijalnu štetu.
  
Kako bi sudionicima u prometu ukazali na ovu problematiku, prometna policija će ovaj letak u razdoblju od 13. do 15. studenog dijeliti sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke. Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve s ciljem smanjenja stradavanja u prometu te podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila