Stanje sigurnosti u prometu za siječanj 2024. godine

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policija_natpis.jpg

Najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća

Foto: ilustracija

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom siječnja 2024. godine evidentirano je 70 prometnih nesreća (u siječnju 2023. godine 55). Najviše prometnih nesreća u siječnju 2023. godine evidentirano je na državnoj cesti DC-1 - 11 prometnih nesreća (u siječnju 2023. godine devet), a na autocesti A1 evidentirana je jedna prometna nesreća (u siječnja 2023. godine dvije).

U siječnju 2024. godine evidentirali smo jednu prometnu nesreću s tri smrtno stradale osobe, (u siječnju 2023. godine niti jednu). Evidentirano je 15 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (u siječnju 2023. godine 20) i 54 prometne nesreće s materijalnom štetom (u siječnju 2023. godine 35).

U tim prometnim nesrećama 11 osoba je teško ozlijeđeno (u siječnju 2023. godine tri osobe), dok je 21 osoba lako ozlijeđena (u siječnju 2023. godine 23).

U prometnim nesrećama tijekom promatranog razdoblja učestvovalo je 188 sudionika, a 13 sudionika uzrokovalo je prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u siječnju 2024. godine bile su greške ili propusti vozača i to:
 
  • brzina neprimjerena uvjetima u 16 prometnih nesreća
  • nepoštivanje prednosti prolaza u 10 prometnih nesreća
  • nepropisno kretanje kolnikom u 13 prometnih nesreća
  • vožnja na nedovoljnoj udaljenosti u sedam prometnih nesreća
  • ostale greške vozača u sedam prometnih nesreća
 
Najčešće vrste prometnih nesreća u siječnju 2024. godine: 
 
  • međusobni sudar vozila u pokretu (iz suprotnih smjerova, bočni sudar, vožnja u slijedu) u 29 prometnih nesreća
  • slijetanja vozila s ceste u 17 prometnih nesreća
  
U siječnju 2024. godine tijekom svojih redovnih zadaća policijski službenici ukupno su sankcionirali 3852 prekršaja u prometu bez prometnih nesreća, a najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća i to 1284 prekršaja ili 33,3% od ukupnog broja sankcioniranih prekršaja.
 
Nadalje slijede prekršaji:
 
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa 286 prekršaja ili 7,4%
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 117 prekršaja ili 3%
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje 132 prekršaja ili 3,4%
  • nepoštivanje prometnih znakova i ovlaštenih osoba 228 prekršaja ili 5,9%
  • vožnja bez svjetala na vozilu 151 prekršaj ili 3,9%
  • nepropisno parkiranje 222 prekršaja ili 5,8%
  • neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo 27 prekršaja ili 0,7%
  • tehnički neispravno vozilo 159 prekršaja ili 4,1%
  • upravljanje vozilom kad je vozačka dozvola oduzeta 11 prekršaja ili 0,3%
  • vožnja bez položenog ispita 28 prekršaja ili 0,7%
 
Tijekom siječnja 2024. godine Policijska uprava karlovačka donijela je 16 Rješenja o ukidanju vozačke dozvole za vozače koji su sukladno članku 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prikupili negativne prekršajne bodove (siječanj 2023. godine šest).
 
 
Preporuke i savjeti

Ovom prilikom podsjećamo ove kategorije sudionika u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika.

Pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, podsjećamo da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili prvenstveno svoju sigurnost, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.
 
Vozače bicikala podsjećamo da se ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere da li ga mogu prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti.
 
Vozače osobnih prijevoznih sredstava (električni romobil, električni monocikl, hoverboard, segway i druga slična vozila) podsjećamo da je maksimalna dozvoljena brzina 25 km/h, 14 godina je minimalna dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima, a nošenje zaštitne kacige je obavezno. Također, na osobnim prijevoznim sredstvima smije se prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu (ne u ili na oba uha!). Obavezno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozač mora biti označen reflektirajućim odjevnim ili drugim predmetnom, a vozilo mora biti osvijetljeno.

Pisane vijesti | Promet i vozila