Spriječeno krijumčarenje stranih državljana u Republiku Hrvatsku

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zelena_granica_vozilo.jpg

Na području PU karlovačke ponovno spriječen pokušaj krijumčarenja više osoba u dva kombi vozila

Foto: ilustracija 

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, u večernjim satima 22. listopada na području općine Cetingrad, uočili su neposredno uz samu graničnu crtu na strani Republike Hrvatske dva kombi vozila kako se kreću iz smjera BiH u Republiku Hrvatsku bez upaljenih svjetala.

Nakon što su policijski službenici krenuli prema uočenim kombi vozilima, vozila su se zaustavila nedaleko od granične crte. Policijski službenici su u prvom kombi vozilu na kojem su bile bosansko-hercegovačke nacionalne oznake zatekli 20-godišnjeg bosansko-hercegovačkog državljanina te 10 stranih državljana. 

Do dolaska policijskih službenika do drugog kombi vozila, iz vozila su se preko granične crte u smjeru BiH udaljili nepoznati vozač te najvjerojatnije 8-9 osoba, stranih državljana. U drugom kombi vozilu na kojem nije bilo pripadajućih registarskih oznaka, zatečena su također još dva strana državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma 20-godišnji vozač je uhićen. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. 

Također je utvrđeno da je osumnjičeni vozač iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane, kao i da je upravljao kombi vozilom na kojem su bile nepripadajuće registarske oznake. Zbog utvrđene sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, kao i kaznenog djela Krivotvorenje isprave predan je pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnesena je nadležnom državnom odvjetništvu. 

Također će protiv 20-godišnjaka bit podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o strancima i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, budući da kod sebe nije imao putnu ispravu te je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje i bez upaljenih svjetala, a u vozilu je prevozio više osoba od broja osoba upisanih u prometnoj dozvoli. 

Kriminalističko istraživanje i traganje za drugim vozačem i dalje se nastavlja te će također nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon