Spriječeno krijumčarenje na području PU karlovačke u pet odvojenih slučaja

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/odora_policija.jpg

U tri dana uhvaćena šestorica krijumčara

Foto: ilustracija

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke su, u razdoblju od večeri 22. siječnja do večeri 24. siječnja na području Vojnića, Josipdola, Netretića, Rakovice i Cetingrada, u pet odvojenih slučaja, spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Provedena su kriminalistička istraživanja nad šestoricom muškarca (državljanima Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rumunjske, Litve i Albanije), starosti između 21 i 46 godina, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku.

Osumnjičeni su zaustavljeni u osobnim i kombi vozilima u kojima su prevozili strane državljane, a jedno osobno vozilo, kojim je upravljao 35-godišnji latvijski državljanin služilo je kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana.

Jedan od osumnjičenika nije se odmah zaustavio na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika, već se iz vozila u pokretu dao u bijeg. Pretragom terena ubrzo je uhvaćen.

Prema stranim državljanima postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Prema trojici osumnjičenih postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti na cestama.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon