Spriječena krijumčarenja 17 stranih državljana

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/krim_policija.jpg

Krijumčari uhvaćeni na području Ogulina, Slunja, Vojnića i Karlovca

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su u proteklih tjedan dana proveli četiri kriminalistička istraživanja nad ukupno petoricom muškaraca (34, 31, 31, 40, 39)zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.  

Naime, u ranim jutarnjim satima 1. kolovoza policijski službenici Ravnateljstva policije su na području općine Josipdol zaustavili i kontrolirali osobni automobil crnogorskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 34-godišnji turski državljanin. Kontrolom je utvrđeno da je u vozilu prevozio pet stranih državljana. 

Policijski službenici Ravnateljstva policije su također, u noći 4. kolovoza na području grada Slunja zaustavili i kontrolirali osobni automobil francuskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji francuski državljanin dok je kao suvozač zatečen također  31-godišnji francuski državljanin. U vozilu su prevozili tri strana državljana. 

Osim toga, u popodnevnim satima 4. kolovoza u naselju Tušilović, Karlovac, policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji bosansko-hercegovački državljanin. Policijskim postupanjem je utvrđeno da je u vozilu prevozio šest stranih državljana. 

Navečer istoga dana, u mjestu Kolarić, općina Vojnić, po policijskim službenicima zaustavljeno je i osobno vozilo pulskih registarskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnji hrvatski državljanin, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog čega mu je izdan obvezni prekršajni nalog. Provjerom je također utvrđeno da je u vozilu prevozio tri strana državljana.  

Za svih 17 stranih državljana policijskim postupanjem je utvrđeno da su nezakonito ušli u RH te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. 

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja nad navedenim muškarcima zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, protiv osumnjičenog turskog i hrvatskog državljanina bit će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, dok je bosansko-hercegovački državljanin predan uz kaznenu prijavu pritvorskom nadzorniku. Protiv francuskih državljana nadležnom sudu je podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon