Savjeti vozačima povodom Međunarodnog praznika rada

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/Autocesta1.jpg

Pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, ali i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi predstojeći dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama  

Foto: ilustracija
 
S obzirom na to da će brojni građani kao i turisti iskoristiti produženi vikend i Međunarodni praznik rada za putovanja, očekuje se pojačani intenzitet prometa na našim cestama odnosno na prometnicama koje vode prema moru kao i prema graničnim prijelazima.
 
Pojačani promet očekuje se danas, 28. travnja u poslijepodnevnim i večernjim satima na autocestama u smjeru juga odnosno mora, na državnim cestama kao i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom radi granične kontrole. U ponedjeljak, na sam dan praznika, u povratku se u poslijepodnevnim i večernjim satima očekuje povećani intenzitet prometa.
 
Kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, Policijska uprava karlovačka će osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise.
 
Savjeti vozačima

Budući da je aktivnost policije u prometu samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, vozačima savjetujemo sljedeće:
 
  •  vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika
  •  prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama
  •  na put krećite odmorni, a ako tijekom vožnje osjetite umor, zaustavite se i odmorite
  •  poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
  •  ne konzumirajte alkoholna pića ili drogu prije i za vrijeme vožnje
  •  ne koristite mobitel tijekom vožnje
  •  koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
  •  pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
  •  bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
  •  pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
  •  prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila. 
  
Savjeti vozačima mopeda i motocikala

Vozače mopeda i motocikala savjetujemo da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka. Također apeliramo da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku.
 
Kako bi zaštitili svoj život i zdravlje, apeliramo na vozače motocikala i mopeda da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometne nesreće (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Savjet svim vozačima ostalih skupina vozila je da obrate pozornost na vozače mopeda i motocikala jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, ali i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi predstojeći dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

 

Pisane vijesti | Promet i vozila