Savjeti građanima za sprječavanje provala i krađa iz kuća i stanova

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/vozilo_5.jpg

Preporučamo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Foto: ilustracija

U posljednje vrijeme na području Policijske uprave karlovačke zabilježili smo teške krađe provaljivanjem u kuće i stanove koje su počinjene tijekom dana, a gdje su počinitelji iskoristili odsutnost ukućana i u kojima je nastala znatna materijalna šteta. Iz tih razloga građane želimo potaknuti na opreznost i zaštitu vlastite imovine.

S ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti te prevencije i sprječavanja činjenja kaznenih djela i drugih kažnjivih radnji policija poduzima potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja tih kaznenih djela, a građanima ukazujemo i skrećemo pažnju na potrebu poduzimanja mjera i radnji samozaštite.
 
Provalnici iskorištavaju različite situacije kako bi počinili kaznena djela protiv imovine (odsutnost vlasnika, bilo da se radi o dužem ili kraćem izbivanju iz doma, nošenje maski može bili okolnost koja počinitelju omogućuje da prođe neopaženo), a provale i krađe iz domova najčešća su kaznena djela te žrtva može biti bilo koji građanin. Stoga preporučamo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.
 
U cilju sprječavanja činjenja kaznenih djela protiv imovine i smanjenja posljedica kaznenih djela upućujemo na poduzimanje mjera i radnji koje će odvratiti počinitelja od provale ili mu na određeni način otežati pristup do cilja. Stoga građanima preporučamo:
 
  • ugradite protuprovalnu zaštitu, uključite alarm, zaključavajte vrata,
  • ne ostavljajte predmete uz objekte koji bi mogli poslužiti za provalu ili omogućili lakše penjanje,
  • ugradite dodatnu rasvjetu objekta i prostora
  • novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto
  • ostvarite kontakte sa susjedima i zamolite ih da pripaze na vaš dom u vrijeme vaše odsutnosti, a o sumnjivim osobama neka obavijeste vas ili policiju pozivom na broj 192
  • i sami budite aktivni u zaštiti svoje i tuđe imovine te zamjećujte sumnjive osobe i vozila u vašem susjedstvu i dojavite policiji na telefon 192
  • ako ste provalnika zatekli u svom domu ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan.

U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom (krađom, provalom i sl.) odmah pozovite policiju na 192, a u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju provalnika.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon