Rezultati pojačanog nadzora u prometu – pješaci, biciklisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/prometni_policajac.jpg

Podsjećamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika  

Foto: ilustracija
 
Jučer 7. veljače na području nadležnosti Postaje prometne policije Karlovac policijski službenici su u cilju zaštite najugroženije kategorije sudionika u prometu proveli pojačani nadzor pješaka, biciklista i vozača osobnih prijevoznih sredstava u prometu.
 
U akciji je utvrđeno ukupno 18 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a od toga se jedan prekršaj odnosi na vozača bicikla i jedan na vozača električnog romobila, dok se ostalih 16 odnosi na vozače osobnih automobila. Jedan vozač osobnog automobila upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola od 1,22 promila.
 
Ovom prilikom podsjećamo ove kategorije sudionika u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika.
 
  • Pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, podsjećamo i savjetujemo da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima, te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili prvenstveno svoju sigurnost, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.
  • Vozače bicikala podsjećamo da se ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere da li ga mogu prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti.
  • Vozače osobnih prijevoznih sredstava (električni romobil, električni monocikl, hoverboard, segway i druga slična vozila) podsjećamo da je maksimalna dozvoljena brzina 25 km/h, 14 godina je minimalna dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima, a nošenje zaštitne kacige je obavezno. Također, na osobnim prijevoznim sredstvima smije se prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu (ne u ili na oba uha!). Obavezno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozač mora biti označen reflektirajućim odjevnim ili drugim predmetnom, a vozilo mora biti osvijetljeno.


Pisane vijesti | Promet i vozila