Razriješeno kazneno djelo razbojništva na benzinskoj postaji

  • Slika /PU_KA/PU_info/2019/Razrijeseno_razbojnistvo_na_benzinskoj_postaji_konferencija za medije/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dvoje osumnjičenih je uz kaznenu prijavu danas predano pritvorskom nadzorniku te će biti dovedeni na nadležno državno odvjetništvo

Foto: PU karlovačka

Danas 29. listopada 2019. u Policijskoj upravi karlovačkoj održana je konferencija za medije na kojoj su načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić i načelnik Policijske postaje Ogulin Goran Vukelja prezentirali rezultate kriminalističkog istraživanja kaznenog djela razbojništva.

Policijski službenici Policijske postaje Ogulin u proteklim danima intenzivno su provodili kriminalističko istraživanje kaznenog djela razbojništva koje je počinjeno u subotu 26. listopada 2019. godine u jutarnjim satima na benzinskoj postaji odmorišta Dobra, na autocesti A1.

Naime, kriminalističkim istraživanjem 24-godišnjeg muškarca se sumnjiči da je ujutro 26. listopada 2019. godine maskiran ušao u prostorije benzinske postaje na autocesti A1, na odmorištu Dobra istok gdje je uz prijetnju vatrenim oružjem od dvojice djelatnika zatražio i protupravno prisvojio više tisuća kuna, a nakon čega se s otuđenim novcem udaljio s mjesta događaja. Tijekom ovog događaja nitko nije ozlijeđen.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 24-godišnjaku u počinjenju ovog kaznenog djela pomogao 23-godišnjak koji ga je svojim osobnim automobilom ogulinskih registarskih oznaka dovezao do stražnjeg ulaza u odmorište autoceste, gdje ga je sačekao i nakon izvršenja kaznenog djela odvezao s mjesta događaja u Tounj. U Tounju je 24-godišnjak u nenastanjenoj kući sakrio prisvojeni novac te vatreno oružje i odjeću koje je koristio tijekom počinjenja kaznenog djela razbojništva.

Tijekom provođenja ovog kriminalističkog istraživanja temeljem Naloga Županijskog suda u Karlovcu izvršene su pretrage domova i drugih prostorija i vozila na području Ogulina i Tounja te su pronađeni predmeti kaznenog djela, odnosno veći dio novca, oružje i odjeća, dok su u prostorijama 58-godišnjaka, a kojima se koristi i 24-godišnjak pronađeno razno oružje i minsko-eksplozivna sredstva koje je nezakonito posjedovano: više spremnika za automatsku pušku, 2065 komada raznog streljiva, 4 trotilska metka, 2 komada građevinskog eksploziva, više od 30 m sporogorećeg štapina, 2 kubure, zatvarač za pušku, 2 kumulativne tromblonske mine, 2 trenutne tromblonske mine, 2 protupješačke mine sa usmjeravajućim djelovanjem  bez upaljača, 14 ručnih bombi, 1 topovski udar, vojno oružje karabin M-48 bez zatvarača i spremnika, 1 tromblonska mina, 137 inicijalnih dijelova mehaničkog upaljača za protupješačku minu te 7 komada detonatorskih kapisli.

Također, prilikom izvršene pretrage prostora kojim se koristi 24-godišnjak pronađeno je nekoliko omota sa sadržajem bijele praškaste tvari, tableta nalik na drogu, kao i staklena bočica sa sadržajem nepoznate prozirne tekućine te 69 komada raznog streljiva. U odnosu na ove pronađene predmete slijedi daljnje vještačenje kako bi se utvrdio njihov točan sastav, a potom i eventualno daljnje kriminalističko istraživanje.  

Zbog sumnje da je 24-godišnjak počinio kazneno djelo razbojništva, a 23-godišnjak pomaganje u kaznenom djelu razbojništva, uz kaznenu prijavu osumnjičeni su danas predani pritvorskom nadzorniku te će biti dovedeni na nadležno državno odvjetništvo. Isto tako protiv 24-godišnjaka zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana nadležnom Općinskom sudu bit će podnesen optužni prijedlog. Ujedno, zbog sumnje da je 58-godišnjak počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari protiv njega će u redovnom postupku nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.
 

Priopćenja | Istraživanja i analize | Kaznena djela i zakon