PU karlovačka sudjelovala na okruglom stolu u okviru programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“

Slika PU_KA/PU_info/2018/Okrugli_stol_ŽGK_Korak/naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

Jučer, 2. listopada, Policijska uprava karlovačka odazvala se pozivu Ženske grupe Karlovac Korak te sudjelovala na okruglom stolu koji je održan u Studenskom centru u Karlovcu, na temu Izazovi u radu sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja. Okrugli stol održan je u okviru programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela kojeg financira Ministarstvo pravosuđa, a provode Ženska soba – Centar za seksualna prava, kao nositeljica, u partnerstvu s 10 drugih organizacija civilnog društva. Cilj ovog programa je podići razinu znanja, vještina i kompetencije predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te senzibiliziranje javnosti na pomoć i podršku svim žrtvama kaznenih djela i prekršaja.
 
Govornici okruglog stola bili su predstavnici Ženske grupe Karlovac Korak, Ministarstva pravosuđa, Županijskog suda u Karlovcu i Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, a iz Policijske uprave karlovačke policijska službenica za maloljetničku delikvenciju održala je prezentaciju pod nazivom Prava i zaštita žrtava kaznenih djela i prekršaja s aspekta policijskog rada i primjene u praksi.
 
Bitno je naglasiti kako Policijska uprava karlovačka u cilju senzibiliziranja javnosti po ovoj problematici, ne samo nasilja nad ženama, već borbu protiv svih oblika nasilja, provodi preventivne projekte od kojih možemo izdvojiti Živim život bez nasilja, Zajedno više možemo –Prevencija nasilja u obitelji i među mladima i Zajedno protiv govora mržnje te druge preventivne aktivnosti koje su vezane uz sve oblike nasilja.

Ujedno, provode se i stručne radionice na temu Prava i zaštita žrtava kaznenih djela i prekršaja za policijske službenike s ciljem edukacije policijskih službenika kojima se nastoji povećati njihova svijest o potrebama žrtava te omogućiti postupanje sa žrtvama na nepristran, uljudan i profesionalan način te omogućiti službenicima da prepoznaju žrtve te da ih tretiraju s poštovanjem, profesionalno i na ne diskriminirajući način.
 
Prisustvovanje ovom okruglom stolu još je jedan važan korak ka još boljoj suradnji s organizacijama civilnog društva, ostalim institucijama, a sve u cilju zajedničke borbe protiv svih oblika nasilja i zaštita žrtava. 
 



Pisane vijesti