PU karlovačka spriječila krijumčarenje osoba u sedam odvojenih slučajeva

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/bljeskalica.jpg

Tijekom policijskog postupanja, svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom

Foto: ilustracija 

Policijski službenici Ravnateljstva policije i PGP Cetingrad su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke u razdoblju do 30. kolovoza do 2. rujna uhvatili osam krijumčara koji su prevozili strane državljane.

U srijedu 30. kolovoza, u večernjim satima, u razmaku od nekoliko minuta, policijski službenici su na području općine Vojnić, zaustavili i kontrolirali dva osobna automobila koprivničkih registarskih oznaka. Prvim vozilom upravljao je 58-godišnji hrvatski državljanin, a u vozilu je prevozio četiri strana državljana. Drugim vozilom je također upravljao hrvatski državljanin, star 48 godina, a kontrolom je ustanovljeno da se u vozilu nalazilo 17 stranih državljana. Utvrđeno je da su svi strani državljani, istoga dana, nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Zbog počinjenog prekršaja, protiv 48-godišnjeg vozača postupano je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

U Karlovcu, u jutarnjim satima 31. kolovoza, policijski službenici su zaustavili kombi vozilo austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 41-godišnji državljanin Turske. Prilikom kontrole, u tovarnom prostoru zatečeno je 15 stranih državljana koji su tu noć na nezakonit način prešli državnu granicu.

Nadalje, istoga dana, u poslijepodnevnim satima, također na području Karlovca, policijski službenici zaustavili su i kontrolirali osobni automobil đakovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin. Utvrđeno je da je u vozilu prevozio osam stranih državljana koji su također tu noć nezakonito ušli na teritorij Republike Hrvatske.

Peti slučaj u kojem su policijski službenici proveli kriminalističko istraživanje dogodio se u petak, 1. rujna, u ranojutarnjim satima kada su policijski službenici na području općine Vojnić zaustavili kombi vozilo. Kontrolom je utvrđeno da vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnim oznaka upravlja 26-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a u vozilu je zatečeno 20 stranih državljana koji su toga dana u noćnim satima na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku.
 
Istoga dana u poslijepodnevnim satima, policijski službenici su također na području općine Vojnić zaustavili dva osobna automobila bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka. Prvim je upravljao 44-godišnji Azerbajdžana i sudjelovao je u počinjenju kaznenog djela tako što je služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora. Drugim vozilom upravljao je 21-godišnji državljanin Gruzije te je kontrolom utvrđeno da je u vozilu prevozio dva strana državljana, koji su također toga dana nezakonito prešli državnu granicu.

I sedmi slučaj u kojem su policijski službenici proveli kriminalističko istraživanje dogodio se jučer navečer, 2. rujna, kada su na području Karlovca policijski službenici uporabom svjetlosnih signala pokušali zaustaviti osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka. U namjeri izbjegavanja nadzora, vozač se nije zaustavio već se je nastavio kretati te je uslijed neprilagođene brzine sletio izvan kolnika na travnatu površinu. Kontrolom je utvrđeno da je vozilom upravljao 26-godišnji državljanin Indije s dozvolom boravka u Republici Hrvatskoj. U vozilu je zatečeno pet stranih državljana te nitko nije ozlijeđen.

Tijekom policijskog postupanja, svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su u sedam odvojenih slučajeva nad osam muškaraca proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te su protiv svih podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon