PU karlovačka održala parlaonicu na temu „Nasilje među mladima – kako ga prepoznati“

  • Slika /PU_KA/PU_info/2023/Parlaonica_1112.2023/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kada govorimo o sigurnom okruženju i sigurnom odrastanju mladih, bitno je mlade ne isključiti, čuti ih, jer njihovo je mišljenje i povjerenje djece i mladih u odrasle bitno za daljnji rad i razvijanje svih u zajednici

Foto: PU karlovačka
 
Danas, 11. prosinca, Policijska uprava karlovačka je u društvenom centru Prostor(i)ja održala parlaonicu na temu „Nasilje među mladima - kako ga prepoznati“. Današnja debata organizirana je povodom “Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama” koji se obilježava 25. studenog, zatim akcije „15 dana aktivizma“ te “Međunarodnog dana ljudskih prava” koji se obilježava 10. prosinca, a potaknuta svakodnevnim medijskim natpisima o nekom obliku nasilja, bez obzira je li nasilje počinjeno među vršnjacima ili odraslim osobama.
 
Debatu je vodila Anita Gračan, policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju Policijske uprave karlovačke, dok su gošće debate bile Sandra Bićanić Dobrinić, specijalista psihijatrije subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, iz Opće bolnice Karlovac i Tatjana Farkaš Radočaj, profesorica psihologije, iz Obiteljskog centra Karlovac. Glavni akteri ove današnje debate bili su učenici 8. razreda Osnovne škole Banija i Dragojle Jarnević.
 
Težište današnje parlaonice bila je rasprava o nasilju odnosno što je to nasilje i njegovi oblici, kako ih prepoznati te gdje je granica nasilja, zatim što je to tolerancija i imaju li mladi samokontrolu. Nakon uvodnog dijela, mladi su se vrlo brzo uključili u raspravu, svatko sa svojim mišljenjem, stavovima i iskustvima. Kako je debata trajala, mladi su uvidjeli kako je bitno raspravljati o različitim aspektima nasilja i o tome kako oni to vide, zatim kako doživljavaju nasilje te što sve treba poduzeti kako bi spriječili i prevenirali nasilje usmjereno prema njima i općenito prema djeci i mladima.
 
Kada govorimo o sigurnom okruženju i sigurnom odrastanju mladih, bitno je mlade ne isključiti, čuti ih, jer njihovo je mišljenje i povjerenje djece i mladih u odrasle bitno za daljnji rad i razvijanje svih u zajednici.
 
Prihvaćanjem pozitivnih stavova i vrijednosti, poticanjem na zajedničku suradnju svih subjekata društva, rješavanjem problema, pružanjem informacija o zaštiti od nasilja, dostupnošću informacija o zaštiti i pomoći žrtvi od strane institucija te izgradnjom kulture nenasilja, sve smo bliži smanjenu svih oblika nasilja, pogotovo onih koji su usmjereni prema mladima. 
 
Današnju aktivnost podržala je zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar i predstavnica grada Karlovac Renata Kučan.

Zahvaljući Nezavisnom sindikatu djeltnika MUP-a, Podružnici PU karlovačke, svi prisutni su počašćeni slatko slanim zalogajima i pićem.
 
 

Pisane vijesti