PU karlovačka obilježila Dan ružičastih majica

  • Slika /PU_KA/PU_info/2023/Dan_ružičastih_majica_2023/1.jpg
  • Slika

Policijska uprava karlovačka kontinuirano provodi ovakve edukacije s ciljem da se prekine krug nasilja u školama, ali i svugdje oko nas

Foto: PU karlovačka
 
U cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja, jučer 1. ožujka u Osnovnoj školi Vojnić Policijska uprava karlovačka obilježila je Dan ružičastih majica. To je preventivni program koji se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja, a obilježava se u Hrvatskoj kao i diljem svijeta posljednje srijede u veljači.
 
Ideja o obilježavanju ovog dana javila se 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegove školske kolege također su odjenule ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.
 
U Hrvatskoj je 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. U znak borbe protiv nasilja nad vršnjacima, nosi se ružičasta majica.
 
Za učenike 5. i 6. razreda policijska službenica za nadzor, planiranje - prevenciju Policijske uprave karlovačke Anita Gračan je zajedno s prof. psihologije Obiteljskog centra Karlovac Tatjanom Farkaš Radočaj educirala učenike o nasilju i kako se nositi s nasiljem, zatim kako reći STOP nasilju te kako u tim slučajevima reagirati bez agresivnosti. Policijska uprava karlovačka kontinuirano provodi ovakve edukacije s ciljem da se prekine krug nasilja u školama, ali i svugdje oko nas.
 
Ukoliko vidite da nekoga maltretiraju ili da vas maltretiraju, razgovarajte o tome s odraslom osobom od povjerenja ili stručnjakom. Kada je netko zlostavljan, osobno ili na internetu, zauzmite se za njega kako bi znao da ne zaslužuje biti zlostavljan. Nemojte poticati zlostavljanje sudjelovanjem u nasilničkom ponašanju.


 
 
 
 

Pisane vijesti