PU karlovačka kontrolom vozača sprječava krijumčarenje

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/Leđa_palica.jpg

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv šestorice osumnjičenih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu

Foto: ilustracija
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad šestoricom muškaraca u dobi od 25, 45, 32, 25, 55 i 43 (državljani Rumunjske, Hrvatske, Azarbejdžana, Moldavije, Portugala i Turske).
 
Također su proveli i kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjim državljaninom Sirije s dozvolom boravka u Austriji zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.
 
Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u šest slučajeva od 24. do 26. veljače na području Policijske uprave karlovačke kontrolirali vozače koji su upravljali osobnim i kombi vozilima (austrijskih, hrvatskih, talijanskih, njemačkih i crnogorskih nacionalnih oznaka) i prevozili strane državljane. Utvrđeno je da su svi prevoženi strani državljani na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.  

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv šestorice osumnjičenih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta te su predani pritvorskom nadzorniku.
 
Protiv 42-goodišnjeg državljana Sirije s dozvolom boravka u Austriji podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.
 
Prema dvojici osumnjičenika postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon