PU karlovačka i dalje svakodnevno sprječava krijumčarenje osoba

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/bljeskalica.jpg

Policija je nad osumnjičenicima provela kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma

Foto: ilustracija

Policijski službenici Ravnateljstva policije, PGP Cetingrad i Mobilne jedinice prometne policije su na području Slunja, Karlovca te općine Rakovica, Vojnić i Netretić od  6. do 10. rujna u devet odvojenih slučajeva uhitili više krijumčara koji su prevozili strane državljane.

Policijska uprava karlovačka je u svim slučajevima nad osumnjičenicima provela kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma

Naime, u srijedu 6. rujna policijski službenici zaustavili su i kontrolirali kombi vozilo čeških nacionalnih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji državljanin Ukrajine. U vozilu je prevozio 15 stranih državljana te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom dok je vozač kazneno prijavljen.

Zatim u četvrtak 7. rujna policijski službenici zaustavili su osobni automobil njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 44-godišnjak, dok je suvozač bio 41-godišnjak, oboje njemački državljani. Prilikom kontrole u vozilu su zatečena dva strana državljana koji su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. Protiv njemačkih državljana, Općinskom sudu u Karlovcu podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice.

Tijekom petka 8. rujna, policijski službenici su u tri navrata zaustavili više vozila.

U ranim jutarnjim satima kontrolirali su osobni automobil bosansko - hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak, dok je suvozač bila 34-godišnjakinja, oboje državljani Bosne i Hercegovine. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su navedeni državljani Bosne i Hercegovine sudjelovali u počinjenju kaznenog djela tako što su služili kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata odnosno kombi vozilu bosansko - hercegovačkih nacionalnih oznaka u kojem je pronađeno 17 osoba. Svi stranci su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom dok su bosansko - hercegovački državljani kazneno prijavljeni.

Kasnije toga dana policijski službenici su zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji hrvatski državljanin. Kontrolom su utvrdili da je vozilom prevozio pet stranih državljana koji su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom dok je vozač kazneno prijavljen.

Također su istoga dana policijski službenici zaustavili kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 26-godišnji državljanin Sirije s putnom ispravom za stranca Republike Njemačke. Kontrolom je utvrđeno da je prevozio 18 stranih državljanina koji su već posjedovali potvrde o registraciji. Vozač je kazneno prijavljen.

U subotu 9. rujna policijski službenici zaustavili su i kontrolirali kombi vozilo švicarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljala 38-godišnja državljanka Švicarske. U vozilu je je zatečeno devet stranih državljanina te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom dok je vozačica kazneno prijavljena.

Kasnije toga dana policijski službenici zaustavili su osobni automobil talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 38-godišnjak, dok je suvozač bio 30-godišnjak, oboje državljani Indije s dozvolom boravka u Italiji. Prilikom kontrole u vozilu su zatečena tri strana državljana te svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. Protiv državljana Indije, Općinskom sudu u Karlovcu podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice.

Također su istoga dana policijski službenici zaustavili kombi vozilo poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 24-godišnji državljanin Rumunjske. Kontrolom je utvrđeno da je prevozio 15 stranih državljanina te svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je uručen obavezni prekršajni nalog dok je zbog počinjenog kaznenog djela kazneno prijavljen.

Jučer, 10. rujna policijski službenici zaustavili su kombi vozilo bosansko - hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao 25-godišnjak, dok je suvozač bio 37-godišnjak, oboje državljani Bosne i Hercegovine. Kontrolom je utvrđeno da su prevozili 26 stranih državljana te su svi tijekom policijskog postupanja izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv vozača je Općinskom sudu u Karlovcu podnesen optužni prijedlog. Zbog počinjenog kaznenog djela, obojica bosansko – hercegovačkih državljana kazneno su prijavljeni.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon