PU karlovačka i dalje sprječava krijumčarenja

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/zelena_granica_vozilo.jpg

Podnesene kaznene prijave i optužni prijedlozi

Foto: ilustracija

Policijski službenici  PU karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca starosti između 22 i 36 godina (državljanima Rumunjske, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Tunisa i nad državljaninom Uzbekistana s dozvolom boravka u Ukrajini), zbog sumnje da su iz koristoljublja prevozili strane državljane koji su na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su od 9. do 11. veljače, u šest odvojenih slučajeva spriječili krijumčarenja na području Slunja, Krnjaka, Rakovice i Cetingrada.

Tijekom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.  

U jednom od slučajeva, 22-godišnjak je vozilom oštetio rampu na graničnom prijelazu, a zatim se vozilom dao u bijeg oglušivši se na upaljene svjetlosne i zvučne signale na službenim vozilima koja su ga slijedila. Za vrijeme bijega izazvao je prometnu nesreću te je prema istom postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.
 
Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv petorice osumnjičenih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, dok je protiv dvojice državljana Azerbajdžana podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon