Priopćenje u vezi objave na društvenim mrežama

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/vozilo_5.jpg

Nisu utvrđena obilježja niti jednog kaznenog djela ili prekršaja vezano uz dojave o otmici djece

Foto: ilustracija

Budući da se proteklih dana društvenim mrežama na području Policijske uprave karlovačke proširila objava o navodnim osobama koje su viđene na području Ogulina, a koja kradu djecu i prodaju njihove organe, obavještavamo o do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima radi objektivnog izvješćivanja javnosti.

Policija do sada još uvijek nije zaprimila dojavu građana da navedene osobe prodaju posuđe po selima i mame djecu slatkišima. Prema objavama, radi se o nekoliko nepoznatih muških i ženskih osoba koje su navodno viđene u svijetloplavom i crnom kombiju.

Policijski službenici su utvrdili da navedena objava i fotografija nisu vezane uz Republiku Hrvatsku.

S obzirom na to da nismo zaprimili dojave građana, do sada se ni na koji način nije mogla potvrditi sumnja da je došlo do pokušaja otmice djece. Stoga nisu utvrđena obilježja niti jednog kaznenog djela, prekršaja ili drugog protupravnog ponašanja na štetu djece.

Budući da su neprovjerene i netočne informacije dovele do uznemiravanja i zabrinutosti građana te širenja daljnjih netočnih informacija, Policijska uprava karlovačka ponovno podsjeća na savjete za roditelje i djecu o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i društvenih mreža , a s ciljem zaštite djece, mladih i odraslih od štetnih učinaka ovakvih vijesti.       

Ističemo da je jedna od odgojnih komponenti i upoznavanje djece sa samozaštitnim ponašanjima, kako u prometu, od opasnosti uporabe sredstava ovisnosti, od štetnih druženja pa tako i od komunikacije s nepoznatim osobama.  

Isto tako savjetujemo građane da dojave policiji na 192 i zatraže intervenciju policijskih službenika koji će izaći na mjesto dojave i obaviti potrebne provjere, u slučaju potrebe i zapažanja bilo kakvih sumnjivih ponašanja osoba ili vozila. 

Pisane vijesti