Prevaren prilikom trgovanja kriptovalutama

U Policijskoj postaji Karlovac s ispostavom Vojnić jučer je 48-godišnjak prijavio da ga je u kolovozu 2023. godine putem društvene mreže kontaktirala nepoznata ženska osoba koja mu je ponudila mogućnost ulaganja i sigurne zarade preko kriptovalute „bitcoin“. Muškarac je ponudu prihvatio te uložio do kraja veljače 2024. godine značajan novčani iznos na svoj račun za trgovanje kripotovalutama, a kojem ne može više pristupiti jer je blokiran.
 
Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.
 
Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navode vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.
 
Postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati više na poveznici: https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456 i poveznici  Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon