Preporuke građanima povodom nadolazećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/sjecanje_na_poginule.jpg

Poštujte prometne propise i pravila i izbjegnite mogućnost da postanete žrtve kaznenih djela krađa iz vozila

Foto: ilustracija

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana brojni građani će u narednim danima obilaziti groblja, zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila, posebno na autocestama, državnim cestama i graničnim prijelazima.

Gužve se uobičajeno očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, gdje će policijski službenici pojačano vršiti regulaciju prometa te nadzirati promet vozila i pješaka. Vozači se mole da se pridržavaju uputa i naredbi policijskih službenika.
 
Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnica i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, vozače upućujemo da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu.
 
Također da pri dolasku u blizinu groblja ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu te parkiranim vozilom smanjuju uočljivost pješaka.
 
Ovom prilikom podsjećamo i na zakonsku obvezu korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka.   

Kako bi građani tijekom ovih dana izbjegli mogućnost da postanu žrtve kaznenih djela krađa iz vozila parkiranih u blizini mjesnih groblja, savjetujemo im sljedeće: 
  • pratite kretanje sumnjivih osoba u blizini parkirališta i ukoliko nešto sumnjivo primijetite o tome odmah obavijestite policiju
  • sva vrata na vozilu i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte bez obzira na to koliko se i na koje vrijeme udaljavate od vozila
  • ne ostavljajte vozilo na mračnom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora
  • zatvarajte sve prozore i
  • ne ostavljajte vrijedne predmete (torbice, novčanike, prijenosna računala, mobitele i drugo)  na vidljivom mjestu u vozilu 
 
Poštujući sve prometne propise i pravila, uz puno opreza, neizostavno strpljenje i visok stupanj osobne odgovornosti, vjerujemo da će nadolazeći dani blagdana za sve građane proteći mirno i sigurno!

Stranica