Povećajmo sigurnost u prometu! Plakatima o alkoholu i pješacima ukazujemo na opasnosti u prometu

  • Slika /PU_KA/PU_info/2020/Plakati_promet/plakat_alkohol.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Plakatima želimo utjecati na svijest vozača i ukazati kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola predstavlja veliku opasnost u prometu, a pješacima ukazati na sigurno sudjelovanje u prometu uz pridržavanje prometnih propisa

Foto: PU karlovačka

Projekt izrade preventivno-edukativnih plakata i ove godine nastavljen je i proveden suradnjom Policijske uprave karlovačke i Srednje škole Duga Resa, učenicima usmjerenja grafički dizajn. Aktivnost se provodi u okviru projekta „Prometna preventiva u srednjoj školi“, Plana preventivnog i represivnog postupanja policije u cestovnom prometu za 2020. godinu i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. Zajednički interes svim uključenim dionicima je isti – podizanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu. Također, intencija je senzibilizirati javnost na važnost sigurnosti prometa na cestama te i na ovakav način utjecati na svijest sudionika u prometu kako bi se poboljšala sigurnost cestovnog prometa.
 
Tema ovogodišnjih plakata su pješaci i vožnja pod utjecajem alkohola. Ovom vrstom plakata želimo utjecati na svijest vozača i ukazati kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola predstavlja veliku opasnost u prometu i može prouzročiti teške posljedice za sudionike, a pješacima ukazati na sigurno sudjelovanje u prometu uz pridržavanje prometnih propisa.   

U ovogodišnjem projektu učenici 3. razreda Srednje škole Duga Resa, usmjerenja grafički dizajn izradili su 19 prijedloga idejnog rješenja plakata od kojih su izabrana tri, od koji je dio već postavljen, a dio će biti postavljen i to na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina, Ozlja, Slunja i Vojnića. Autori izabranih plakata su Josipa Čađavčan, Tena Naglić i Mihael Vrbanić pod stručnim mentorstvom prof. Vanje Car. Izrada plakata financirana je sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Prigodne poklone za izrađene plakate učenicima su danas u Srednjoj školi Duga Resa uručili predstavnici Policijske uprave karlovačke.  

U 2019. godini na području Policijske uprave karlovačke u prometnim nesrećama smrtno je stradalo šest pješaka, a ukupno 177 prometnih nesreća izazvali su vozači pod utjecajem alkohola (četiri prometne nesreće bile su sa smrtno stradalim osobama, 70 s ozlijeđenim osobama i 103 s materijalnom štetom).

Podsjećamo da je cilj aktualnog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa smanjiti broj poginulih za 50 posto do kraja 2020. godine iako je težnja da jednog dana poginulih u prometu nema. Ujedno, praćenje broja prometnih nesreća općenito pokazuje da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije, a alkohol je jedan od četiri glavne ubojice u prometu. Stoga i na ovakav preventivni način, odnosno ukazivanjem na konkretnu problematiku sudionicima u prometu, želimo zastaviti stradavanja na našim prometnicama. 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila