Poštuj moje pravo na mobilnost i pristupačnost!

  • Slika /PU_KA/PU_info/2019/Postuj_moje_pravo_na_mobilnost_i_pristupacnost/mup jumbo invalidi.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zajednička poruka svih sudionika današnje konferenicije za medije upućena građanima je poštujte pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba  

Foto: PU karlovačka

U Policijskoj upravi karlovačkoj danas 20. studenog, održana je konferencija za medije na kojoj je prezentirana izrada i postavljanje preventivnih plakata kojima se želi utjecati na svijest vozača vezano za poštivanje znaka pristupačnosti invalidnih osoba, odnosno preventivne aktivnosti policije povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca.
 
Naime, s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu i razvijanja svijesti kod vozača o propisnom parkiranju, našoj aktivnosti priključio se Grad Karlovac, Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Karlovačka udruga spinalno ozlijeđenih.
 
Stoga su uz predstavnike policije, načelnika Policijske uprave karlovačke Darka Bratića, voditelja Službe policije Juru Pavlinića, načelnika PPRP Karlovac Davora Boljkovca i voditelja Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražena Živčića na konferenciji za medije sudjelovali i predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan, predsjednica Karlovačke udruge spinalno ozlijeđenih Martina Benić i voditelj Odsjeka redarstva u Gradu Karlovcu Oliver Budimir.
 
Intencija je bila da se putem izrađenog plakata svim sudionicima u prometu ukaže na probleme s kojima se susreću invalidne osobe prilikom ulaska i izlaska iz automobila. Stoga je Martina Benić iz Karlovačke udruge spinalno ozlijeđenih prihvatila suradnju s Policijskom upravom karlovačkom i postala zaštitno lice na promotivnom plakatu. Naime, gospođa Benić odlučila je posvjedočiti svojim iskustvom i ukazati na probleme pristupačnosti invalidnih osoba s kojima se i sama susreće, a iz razloga što je kao putnik u vozilu prije 18 godina sudjelovala u prometnoj nesreći na području zadarske županije, a posljedica koje je njezin trajni invaliditet. Uzrok prometne nesreće bila je neprilagođena brzina uslijed koje je vozač sletio van kolnika i prevrnuo se.
 
Tijekom konferencije za medije načelnik Bratić kazao je kako su ovi plakati već postavljeni na brzoj cesti i u Smičiklasovoj ulici u Karlovcu te da vjeruje kako će se na ovaj način doprijeti do svijesti svih nas da ne onemogućavamo osobe s invaliditetom da pristupe mjestu namijenjenom za njihovo parkiranje. Istaknuo je i da iako se vidi napredak u poštivanju posebnih oznaka, još uvijek postoji veliki broj onih koji to ne čine, stoga želimo ukazati svima da vode računa o znacima prava na pristupačnost te da ne onemogućavaju s vozilima ili na neki drugi način pristup osobama koje imaju problema s mobilnošću.     
 
Voditelj Pavlinić u svom izlaganju naveo je kako je policija posebno senzibilna i vodi brigu o sigurnosti osjetljivih sudionika u prometu, među kojima su zasigurno osobe s invaliditetom. Između ostalog kazao je i kako je tvrtka Mladost na području grada Karlovca omogućila svima koji prilikom dolaska na mjesta gdje je rezervirano za invalide zateknu parkirano vozilo, mogu besplatno parkirati na bilo koje drugo mjesto uz obavezno isticanje znaka pristupačnosti. Pozvao je i sve vozače da budu senzibilni i da ne parkiraju na rezervirana mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.   
 
Načelnik PPRP Karlovac Davor Boljkovac naveo je kako prometna policija djeluje i preventivno i represivno po ovoj problematici, a do sada su zbog ove vrste prekršaja sankcionirali više od 150 vozača. Isto tako prometna policija tijekom godine poduzela je i niz preventivnih aktivnosti, a u svojim aktivnostima blisko surađuju s jedinicom lokalne samouprave, naročito s prometnim redarstvom.
 
U svom izlaganju Martina Benić zahvalila se na zajedničkoj suradnji i ukazala na činjenice koliko njoj kao invalidnoj osobi, ali i drugima, nepoštivanje znaka pristupačnosti otežava svakodnevne aktivnosti prilikom ulaska i izlaska iz automobila, kao i činjenicu da se puno puta nađu u situaciji da iz vozila moraju izlaziti na kolniku, što svakako ugrožava i njih i onoga tko im pomaže tom prilikom.
 
Blaženka Presečan iz Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije ukazala je kako svi sudionici prometa trebaju voditi računa o svom ponašanju u prometu i o tome što će se dogoditi ukoliko prometna nesreća za posljedicu bude imala invalidnost osobe, odnosno kako će se te osobe i njihovi bližnji dalje prilagoditi na život.
 
Oliver Budimir iz Odsjeka redarstva Grada Karlovca, u čijoj nadležnosti je rješavanje prometa u mirovanju u gradu Karlovcu, istaknuo je kako u Karlovcu ima 391 parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom te da prometni redari u svom redovnom radu posebnu pažnju polažu na sankcioniranje prekršaja vozača koji su se parkirali na rezervirana mjesta osoba s invaliditetom. U ovoj godini najviše prekršaja koje su sankcionirali bilo je upravo na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, njih 286 – naveo je Budimir. Ujedno, zahvalio je i na pomoći i suradnji policiji koja im je pružena od trenutka njihovog osnivanja u gradu Karlovcu.
 
Zajednička poruka svih sudionika današnje konferenicije za medije upućena građanima je poštujte pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba!
 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica