Policija u razmaku od nekoliko sati uhitila i spriječila krijumčare

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/policija_natpis.jpg

Tijekom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom 

Foto: ilustracija 

Policijski službenici koji na području Policijske uprave karlovačke rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u noći s 2. na 3. veljače uhvatili četiri krijumčara stranih državljana.

U večernjim satima 2. veljače na području općine Rakovica zaustavili su kombi slovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Srbije dok su na području Karlovca zaustavili kombi austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Belgije. Obojica su u vozilu prevozila strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Zatim u noćnim satima 3. veljače, 26 godišnji bosansko-hercegovački državljanin je, upravljajući teretnim vozilom bez registarskih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, izbjegavajući graničnu kontrolu probio rampu na graničnom prijelazu te se udaljio prema unutrašnjosti. Policijski službenici zaustavili su ga na području Slunja. 

Ubrzo nakon toga je 19-godišnji bosansko-hercegovački državljanin upravljajući kombi vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na istom graničnom prijelazu ušao u Republiku Hrvatsku. Tom prilikom je na graničnom prijelazu bila i policijska službenica koja je skokom u stranu  izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen.

Tijekom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. 

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznene prijave su podnijete nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane.

Protiv 26-godišnjaka podnijeta je i kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari te je prema njemu postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Protiv 19-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Prisila prema službenoj osobi dok je prema drugom 19-godišnjaku koji je zaustavljen u Karlovcu zbog počinjenog prekršaja postupano sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon