Policija sudjelovala na okruglom stolu na temu "Borba protiv nasilja nad starijim osobama"

  • Slika /PU_KA/PU_info/2022/Prevencija_Okrugli stol_Nasilje nad starijim osobama_2812/1.jpg
  • Slika
  • Slika

Provedbom preventivnih aktivnosti te edukacijama usmjerenim prema osobama treće životne dobi policija nastoji povećati osjećaj sigurnosti i smanjiti broj kaznenih djela na štetu starijih osoba  

Foto: PU karlovačka
 
Danas, 28. prosinca, u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Karlovac održan je okrugli stol koji je realiziran u okviru Programa Dnevni boravak za starije osobe Aktivni kutak 60+. O nasilju nad starijim osobama uz ostale izlagače govorila je i policijska službenica za nadzor, planiranje - prevenciju Policijske uprave karlovačke.
 
Cilj ovog okruglog stola je osvještavanje javnosti o problemu nasilja nad starijim osobama s naglaskom na posebno ranjivu skupinu, odnosno na starije osobe s invaliditetom i teškoćama mentalnog zdravlja kao i one u riziku od socijalne isključenosti, ali i davanje značaja preventivnim aktivnostima u borbi protiv nasilja nad starijim osobama.
 
Policijska uprava karlovačka također kroz svoje preventivne aktivnosti posvećuje pozornost suzbijanju kriminaliteta na štetu osoba starije životne dobi i podizanju razine njihove sigurnosti.
 
Zbog svoje životne dobi ovi građani spadaju u specifičnu, osjetljivu i ranjivu skupinu te su upravo zbog toga češće na meti prevaranata i tako postaju žrtve kaznenih djela prijevara kao i drugih kaznenih djela protiv imovine. Međutim, također su i žrtve nasilja. Zlostavljanje starijih osoba odnosi se na nasilje, maltretiranje i/ili zanemarivanje koje može biti počinjeno od supružnika, djece, unučadi, rodbine, skrbnika, djelatnika stručnih službi ili osoba koje su u situaciji moći i povjerenja, a mjesto počinjenja može biti u vlastitom domu, raznim institucijama, ali i putem društvenih mreža.

Aktivnim sudjelovanjem na ovakvim događajima i provedbom preventivnih aktivnosti te edukacijama usmjerenim prema osobama treće životne dobi policija nastoji povećati osjećaj sigurnosti i smanjiti broj kaznenih djela na štetu starijih osoba.

 

Pisane vijesti