Policija se uključila u Dane medijske pismenosti

Slika /PU_KA/Slike/Nove_fotografije_za_novi_web/LOGO prevencija spaja.jpg

Edukacijom djece, mladih, roditelja, kao i šire javnosti nastoji se pružiti mogućnost upoznavanja s opasnostima na internetu

Foto: ilustracija

U sklopu Dana medijske pismenosti u Trgovačko - ugostiteljskoj školi Karlovac i u Tehničkoj školi Karlovac policijska službenica za nadzor, planiranje - prevenciju Policijske uprave karlovačke održala je predavanja na temu „Sigurno i odgovorno ponašanje na društvenim mrežama“ za učenike od prvih do četvrtih razreda srednje škole.

Dani medijske pismenosti projekt je Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a obilježava se svake godine u travnju nizom raznih predavanja.

U današnje vrijeme, korištenje moderne tehnologije i interneta je potreba, ali isto tako potreba je i biti siguran i odgovoran. Cjelodnevnim korištenjem društvenih mreža, odnosno korisnici interneta osim pozitivnih i dobrih informacija, izloženi su i raznim dezinformacijama i informacijskim manipulacijama.

Uobičajene aktivnosti mladih na internetu su traženje sadržaja za zabavu kao što su glazba, filmovi i igrice, dopisuju se s prijateljima, ali i s osobama koje upoznaju online, razmjenjuju fotografije, koriste stranice za druženje (facebook, Instagram, MySpace i dr.) i drugo, ne razmišljajući o sigurnosti i o zaštiti svoje privatnosti. 

Edukacijom djece, mladih, roditelja, kao i šire javnosti policija im nastoji pružiti mogućnost da se upoznaju s opasnostima na internetu, lažnim stranicama, dezinformacijama, internetskim prijevarama te ostalim raznim izazovima, a kako bi stekli medijsku pismenost i određene vještine i znanja, razvili kritičko mišljenje, a sve u cilju kako bi bili sigurni i mogli se sami zaštiti.

Pružanjem informacija o sigurnom korištenju interneta i odgovornom ponašanju na društvenim mrežama nastoji se razviti svijest da jedino razvojem vlastite medijske pismenosti i znanjem o opasnostima o dozvoljenim i nedozvoljenim radnjama svaki pojedinac može sebe, ali i svoju obitelj, pa i društvo zaštiti od štetnih informacija i posljedica.

Na internetu kao i u životu trebamo poštivati određena pravila i snositi odgovornost ukoliko ih prekršimo.

 

Pisane vijesti